ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 30 април

0 4043 29.04.2010
Петъчната преса на 30 април

Вестниците пишат за нов вариант за болничните; за това, че депутатското място в РЗС струва 100 000 лв.; че спират пиратските торенти "Арена" и "Замунда".



Падна първият от втория ешелон, известява 24 часа.

Заместник-министърът на земеделието Преслав Борисов е уволнен вчера, научи "24 часа". Новината бе потвърдена от представители на правителството и депутати. По-късно от земеделското министерство заявиха, че заместникът на Мирослав Найденов подал оставка "по семейни причини". Конфликт на интереси и съмнения за лобиране обаче са истинските причини за уволнението. Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа Пламен Борисов, който обработва около 40 000 дка. Неговата фирма "Дефко" е собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро. Брат му Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско. Не за всички обаче имало договори със собствениците, за което се оплакват от селата Горна и Долна Бешовица. Зам.-министър Преслав Борисов подготвил лобистки промени в закона за земята, с които се забранява строеж на ветрогенератори върху земи от първа до четвърта категория, твърдят запознати. Така целта била цената на нивите в Добруджа да не поскъпва, за да бъде изкупена от фамилията му. Срещу ограничението се обявиха от КРИБ и инвеститори. Още повече, че в промените няма подобни забрани за строеж на хотели или бензиностанции. Въпреки това законопроектът бе внесен в парламента. Според неофициална информация преди дни той е изтеглен. Според източници от земеделското министерство в момента екипът на Преслав Борисов подготвя и промени в закона за търговия със зърно. Според тях само собственици на зърнобази ще имат право да сключват сделки.

Нов вариант за болничните - работодателите плащат 60% от сумата за първите три дни, описва Дневник.

Работодателите са предложили нов вариант за изплащане на краткосрочните болнични - да поемат първите три дни, като платят по 60 процента от трудовото възнаграждение. Това каза след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Това е компромисен вариант между предложението на държавата да поемем три по 70 процента и нашето - три по 50 процента, каза председателят на БСК Божидар Данев. Синдикатите продължават да бъдат против предложението, защото според тях и при такъв начин на разпределение на плащанията работниците ще бъдат ощетени. На днешното заседание е станало ясно, че мярката ще бъде временна и ще важи до края на тази година, а не както се обсъждаше - до края на следващата година. Според предварителните разчети от промяната в режима на изплащане на болничните се очаква държавното обществено осигуряване да спести 91 млн. лв.

Съдът не откри нарушения при увеличаването на капитала на Пловдивския панаир, четем в Дневник.

Апелативният съд в Пловдив не откри нарушения при увеличаването на капитала на "Международен панаир" - Пловдив, при което държавата загуби контрола над дружеството. Проверката беше поискана от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на 19 април. В момента мажоритарния пакет се държи от "Пълдин туринвест", което се контролира от Георги Гергов. Въпреки че панаирът е в забранителния списък, по време на предишния кабинет пловдивският бизнесмен успя да премине 50% в капитала му, след като изкупи част от акциите на няколко физически лица и увеличи капитала близо два пъти.
Според министъра при решаването на търговското дело трима съдии са допуснали нарушения на закона и затова той поиска за тях дисциплинарни наказания. Комисията, назначена от съда, е установила, че и трите дела са били възложени на съдиите на случаен принцип. "При произнасянето по заявленията за промени по фирменото дело съдиите-докладчици са се съобразили както с приложените писмени доказателства, така и с разпоредбите на действащото към момента законодателство" се казва в доклада от проверката.

Чукарски: Депутатското място в РЗС струва 100 000 лв., цитира Новинар.

Депутатът Димитър Чукарски потвърдил пред комисията за борба с корупцията, че лидерът на РЗС Яне Янев е карал кандидат-избраници да подписват запис на заповеди на стойност 100 000 лв. Сигналът в комисията бе внесен от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Не мога да отрека, че съм подписвал такава записна заповед, заяви Чукарски. Освен това депутатите от РЗС били принуждавани да подписват и договор за присъединяване към проекта „България на гражданите и регионите”. Ако се наруши, съответният депутат дължал неустойки в размер на 100 000 лв., обясни още Чукарски.

Лекарствата по-евтини? Не е сложно, казва за 24 часа проф. Генчо Начев, кардиохирург и директор на болница "Св. Екатерина"

РАЗХОДИТЕ за лекарства може да се намалят с няколко прости идеи. Фирмите търговци да предложат на производителите да направят по-големи разфасовки. В Европа ги има, но у нас не са регистрирани. Например в една опаковка да има 1000 таблетки. Цената ще е съвсем различна. А и в болниците бездруго хапчетата се вадят от опаковката и се слагат в дозатори.
Сега всяка болница възлага обществена поръчка за медикаментите, но ако здравната каса прави централизирани търгове, ще се заявят и купят по-големи количества. Това автоматично води до сваляне на цените. Същевременно ще облекчи директорите на болници, които са дежурните заподозрени, че злоупотребяват. Разбира се, може да се въведат пределни цени с нормативен акт. За основа се вземат 7-те най-ниско платени в Европа и да се направи така, че да не са по-високи от тях. У нас и сега има пределни цени, но може да се направи така, че те да са още по-ниски, ако се сравним с други страни. Защо в Румъния и Гърция да плащат по-малко, а българският пациент - повече? Вярно, че Румъния е голям пазар, но няма голяма разлика с Гърция. Сигурно търговците искат да печелят повече, но трябва да се търси баланс. Трябва да се сравняваме със средните най-ниски цени в Европа. За болниците има и друг проблем. Те могат да поръчват само медикаменти от един позитивен списък и нищо друго. А всъщност има много други лекарства, дори по-качествени и по-евтини, но не можем да ги вземем. Ръцете ни са вързани, защото правилата не го позволяват. Ще дам конкретен пример. Имаме две генерични лекарства по една формула, но с различен производител. Едното е включено в позитивния списък, а второто не. Да, но второто е по-добро и по-евтино. Все едно - ние не можем да го поръчаме. Повече гъвкавост трябва да има при обществените поръчки. Трябва да се даде възможност за окрупняване, повече болници да купуват едни и същи медикаменти, за да се постигнат отстъпки. В момента ние се мъчим и сами да накараме търговците да дават повече отстъпки. Обявихме обществена поръчка, но ще я спрем. Зададохме като критерий в търга отстъпки от 3 до 8%. Това носи точки за финалното класиране. Има обаче една позиция, на която в офертите е дадена 0% отстъпка. Затова и ще спрем поръчката. Това е начин, по който искаме да свалим цените.

Спират пиратските торенти "Арена" и "Замунда", разочарова потребителите Новинар.

Сървърите "Арена" и "Замунда" ще бъдат спрени, защото предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с SMS-и. Това съобщи вчера началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. Той обясни, че акцията за борба с пиратството е насочена срещу онези, които го организират, а не срещу обикновените потребители. Няма да се арестуват хората, които ползват услугите, успокои Колев. Бъдещето е да се разпространяват филми и музика, както в момента, но онова, което си плащаме, да отива при автора, а не при организирания престъпник, обясни антимафиотът пред PRO.BG. Ще изчистим пространството от интернет-пиратите и ще сложим легални платформи, закани се Явор Колев. Според шефа на "Компютърни престъпления" в ГДБОП месечната печалба на тези сайтове от реклама е между 200 000 и 300 000 лева. Информацията на службите е, че зад сайта „Замунда” стоял сириец, а зад „Арена” - руски гражданин.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама