НОВИНИ


Петър Илиев нанесе тежък удар на ИТН, вместо да се оттегли

27 10613 28.09.2021
Петър Илиев нанесе тежък удар на ИТН, вместо да се оттегли
Петър Илиев

Етичната комисия на СУ „Св. Климент Охридски“ се произнесе, че преподавателят и кандидат за вице-премиер и вътрешен миистър Петър Илиев е изплагиатствал за книгата си ”Компетенцията на Народното събрание”. Комисията е уведомила за това ректора на университета. Това е основание за дисциплинарно уволнение. Казусът ще бъде предаден на Юридическия факултет, който ще трябва да формира втора комисия и да се произнесе.


"Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност", е констатирала етичната комисия. В своето становище те обръщат внимание и на факта, че след началото на проверката се появи второ издание на книгата с 80 страници по-малко.

 

Копираните текстове са от дисертацията "Парламентарен контрол" на доцент д-р Наталия Киселова, преподавател също в СУ.

 

Комисията се състои от 10 члена: преподаватели, студент и човек от администрацията.

 

Часове по-късно Петър Илиев реагира остро на становището на комисията и оспори нейната легитимност. В Туитър то написа: „Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?“

Прав е: неговата поява, възход и устрем към висок пост във властта напомнят именно „болшевишко-комисарския“ начин за придобиване на важен пост.

Илиев заяви също, че в комисията има човек от „Демократична България“, което е повлияло на решението. Става дума за доц. д-р Боряна Мусева, която обаче едва ли би могла да накара всички девет членове да се съобразят с нейното мнение.

Според правилата на Софийския университет, ако преподавател е уличен в плагиатство, това е основание за дисциплинарното му уволнение. Казусът вече е в Юридическия факултет, който ще трябва да формира комисия, която да се произнесе.

 

Илиев напада, но така и не казва нито дума за плагиатстваните текстове в размер около 90 страници. Оказва се че е преписал дори с допуснатите в оригиналния материал грешки. Няма извинение, нито смирение пред неприятното изобличение.

 

Петър Илиев нанесе по-големи щети на „Има такъв народ“, отколкото всичките опоненти на партията през последните месеци, взети заедно. Не е изключено той да е заблудил ръководството на партията за проблема с плагиатството, защото иначе оттам едва ли биха го защитавали с такава увереност, с каквато го сториха няколко пъти.

 

Изненада. След решението на етичната комисия от ИТН продължиха да защитават Петър Илиев. Главният въпрос за тях бил: Защо точно сега излиза това решение? Сякаш има значение, когато е доказано, че си изплагиатствал, кога точно ще бъдеш разобличен!

 

Илиев пропусна момента да избави всички от изключително конфузното положение, като се оттегли сам – от университета и партията, която му даде доверие.

 

Витали Роник


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама