СВЯТ


След 35 години чрез ДНК е разкрит френски сериен убиец

2 6678 01.10.2021
След 35 години чрез ДНК е разкрит френски сериен убиец
Le Grêlé Twitter

В продължение на десетилетия парижкият полицейски отряд преследва неизвестен сериен убиец. Но сега се твърди, че бивш офицер от военна полиция е признал в бележка, намерена до трупа му, че е убиецът, още известен като Le Grêlé. ДНК-то на Франсоа Верове е съпоставена с няколко местопрестъпления, свързани с Le Grêlé. Това предава BBC.


Неговите убийства и изнасилвания шокират Париж между 1986 и 1994 г., но досега така и не бяха разкрити.


Сред шокиращите престъпления, които му се приписват, е убийството на 11-годишната Сесил Блох. Тя е обявена за изчезнала, след като не се появява на училище в Париж през 1986 г.


„Никога няма да разберем за всички престъпления, които Ле Греле е извършил“, каза Дидие Сабан, адвокат, представляващ семействата.


Верове е свързан с четири убийства и шест изнасилвания, но г-н Сабан казва, че несъмнено има повече и смъртта му е оставила много семейства без отговори. Преди дни 59-годишният Франсоа Верове е намерен мъртъв в курорт близо до Монпелие. Някога той е работил в жандармерията - сила, свързана с френската армия.


Този студен случай най-накрая беше разрешен, когато разследващ магистрат наскоро реши да изпрати писма до 750 жандармеристи, разположени в района на Париж по това време.


Верове е призован от полицията на 24 септември, за да даде ДНК проба. Съпругата му съобщава за изчезването му на 27 септември.


Тялото му е открито в апартамент под наем в Грау-дю-Роа на брега на Средиземно море, заедно с бележка. Предполага се е, че е самоубийство. Прокурорите твърдят, че неговата ДНК съвпада с доказателства, намерени на няколко местопрестъпления.


Съдържанието на писмото не е потвърдено, но френските доклади показват, че той е признал за подаването си “на импулси в миналото”. Бележката разкрива ѝ че оттогава „е дошъл на себе си“. Явно е признал убийствата, без да описва подробно жертвите или обстоятелствата.


Полубратът на Сесил Блох Люк Ричард е сред жителите, които си спомнят, че са виждали мъж с белези от акне на лицето в деня на престъплението в жилищната им сграда в Северен Париж.


По-късно тялото на Блох е намерено под парче стар килим в мазето на сградата. Длъжностни лица твърдят, че тя е била изнасилена, удушена и намушкана, а случаят меко казано шокира Франция.


Брат ѝ, който помага на полицията да направи портрет на заподозрения, си спомня, че е пътувал в асансьор с мъжа, който изглежда  „самоуверен“.


„Той ми каза нещо като„ Имайте много, много хубав ден “, спомня си той в интервю за вестник Sud Ouest през 2015 н г. Ричард добавя, че неразрешеният случай продължава да го преследва всеки ден. "Успявам да живея, но имам страхотно чувство за несправедливост... непоправимо", признава той


ДНК доказателства свързват убиеца на Блох и с други убийства, и изнасилвания.


Това включва убийството през 1987 г. на 38-годишния Жил Полити и ау пер Ирмгард Мьолер.


Местни доклади твърдят, че той е свързан с убийството през 1994 г. на 19-годишната Карин Лерой, която е намерена мъртва в гората повече от месец, след като изчезва по пътя си към училище.


При изнасилвания, извършени срещу 26-годишна германка и две момичета, на 14 и 11 години, се съобщава, че заподозреният се е представил като полицай.


„Имахме това убеждение, че той е бил или офицер, или жандармист, както от насилието, което е използвал срещу жертвите си, така и от тактиката, която е прилагал“, каза адвокатът, представляващ жертвите пред телевизия France Info. 


Сабан вярва, че убиецът е направил всичко възможно, за да гарантира, че неговата ДНК не е оставена на местопрестъплението. Но сега неговата самоличност е разкрита, той настоява да бъдат отворени студените досиета, при които ДНК техники никога не са били използвани.

 

Превод и редакция от BBC: Фрог нюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама