АРТ ДЖУНГЛА


„За” и „против” турските сериали

17 8291 26.04.2010
„За” и „против” турските сериали
Многострадалното семейство от сериала Листопад

Тази вечер, от 19 часа, в центъра за култура и дебат "Червената къща" ще се проведе дискусия "за" и "против" турските сериали.



Бляскавата истанбулска двойка Мехмед и Инджи има широк кръг от врагове – от религиозните водачи на Саудитска Арабия, обявили героите на телевизионния сериал “Перла” за “неморални и антиислямски, изпълнени със зло, порочност, морален разпад и война срещу традиционните ценности”, до българските националисти, заподозрели ги в ориенталско влияние, зле прикрито под псевдомодерна повърхност.

От 2005 насам “Перла” и дузината други турски телевизионни сериали се превръщат в истински феномен на глобалната поп култура, а излъчването им неминуемо предизвиква дълбок културен, социален и политически отзвук в културни контексти, които на пръв поглед споделят малко един с друг.

„Аз съм за турските сериали, защото от година и половина- откакто вървят турските сериали по българските телевизии, те имат своята публика, хората ги харесват, гледат ги и много често печелят по-висок рейтинг от други предавания, които излъчват тези телевизии като риалити шоута”, сподели за frognews.bg журналистът от БНР – Александър Михайлов. Според него друга силна черта на турските сериали са добрите художествени качества по отношение на сценарий, режисура и актьорска игра. Според Михайлов турските сериали са много по-добри от голяма част от латиноамериканските и от гръцките, а за съжаление и от българските, които са рядкост в българския ефир.

На въпроса имат ли силата турските сериали да променят мисленето и да промиват съзнанието на българския зрител, Александър Михайлов отговори: „Като човек космополит и демократ, смятам, че да гледаш турски сериали е въпрос на собствен избор. По този начин може да се погледне към целия ни живот – къде са произведени чорапите ни, панталоните, от коя държава купуваме автомобили, така че това е много крайно мнение.”

Според журналистът от БНР „тези сериали се излъчват по телевизия, която има за цел да забавлява и да образова. И една от основните функции на всички тези, импортни сериали е да образоват. „В тези филми между всичко останало се говори за неща от живота. Хората виждат как се постъпва в определени ситуации в живота, научават как да постъпят в трудни моменти, защото каквото и да си говорим, както и в Латинска Америка,  така и в Турция, хората не са образовани в смисъла, който ние влагаме в това понятие”, убеден е Александър Михайлов.

В предстоящата дискусия за турските сериали освен журналистът Александър Михайлов ( редактор "Култура" в програма "Христо Ботев" на БНР), ще участват и Милена Якимова (социолог, Софийски университет "Св. Климент Охридски", автор на изследване за националните стереотипи),Калоян Mетодиев (Общество.нет),  Кристина Владимирова (автор на магистърска теза по социология върху турските сериали).
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама