НОВИНИ


45 държави поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални

17 3467 06.10.2021
45 държави поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални
Алексей Навални

45 държави напълно официално поискаха обяснение от Русия за употребата на химическо оръжие при отравянето на Алексей Навални. Групата е начело със Съединените американски щати, а новината съобщават от Държавния департамент. Това се е случило след заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).


ФрогНюз припомня, че опитът за убийството на Алексей Навални се случи през август миналата година. Руският опозиционер изпадна в кома, а дълго време прекара в болница в германската столица Берлин, където бе преместен от Омск. Властите в Русия обаче дълго време отказваха той да бъде лекуван извън страната. 

 

Германската страна потвърди, че има доказателства, че Навални е отровен с Новичок. Москва нееднократно отричаше това, но анализ на експерти от ОЗХО потвърди информацията на германските специалисти.

 

Съединените щати и международната общност отдавна настояват Москва да даде обяснения за покушението над Навални. Според процедурата, разписана в Конвенцията за химическите оръжия Кремъл е длъжен да отговори в рамките на 10 дни. 

 

"Съединените щати стигнаха до извода, че агенти на ФСБ са отровили Навални в Русия, като са използвали нервно-паралитично вещество от групата на "Новичок". Подобни химически оръжия са изследвани, разработвани и прилагани само от Русия." - се казва в съобщение на Държавния департамент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама