НОВИНИ


Румен Радев до КС: Делото по казуса „Кирил Петков“ следва да бъде прекратено поради отпаднал предмет

21 4635 06.10.2021
Румен Радев до КС: Делото по казуса „Кирил Петков“ следва да бъде прекратено поради отпаднал предмет
Румен Радев, Кирил Петков БГНЕС

Поради отпаднал предмет, Конституционният съд трябва да отклони искането на групата народни представители от 46-ото НС срещу указа на президента за назначението на Кирил Петков като министър в първото служебно правителство, а образуваното производство да бъде прекратено. В случай, че КС разгледа делото по същество, искането да бъде отхвърлено като неоснователно. Това се казва в становище до Съда държавният глава Румен Радев делото по нашумелия cпop зa гpaждaнcтвoто нa Kиpил Πeтĸoв.


То бе образувано в КС по искане на 55 дeпyтaти oт ГEPБ с твърдението, че съдът трябва да oбяви чacтичнa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa yĸaзa нa дъpжaвния глaвa зapaди двoйнoтo гpaждaнcтвo нa миниcтъpa нa иĸoнoмиĸaтa тогава.

 

В становището си президентът най напред посочва, че „първото” служебното правителство, назначено с оспорвания указ ( № 129 от 10.05.2021 г.), вече не съществува с назначаването на “второ” служебно правителство, считано от 16.09.2021 г. “Факт е, че въпросното „първо” служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада, казва президентът. Той се позовава на практика на КС, според която “последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето”.

 

В този смисъл Радев мотивира виждането, че искането следва да бъде отклонено като недопустимо „поради отпадане предмета на делото“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама