НОВИНИ


Ще отсече ли САЩ главата на Георгиева заради Китай?

14 4699 07.10.2021
Ще отсече ли САЩ главата на Георгиева заради Китай?
Кристалина Георгиева

Служителите на Министерството на финансите обсъждат дали САЩ, най-големият акционер на Международния валутен фонд, трябва да поискат от управляващия директор Кристалина Георгиева да подаде оставка на фона на скандал с етиката.


Това съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници.

 

Дискусиите в Министерството на финансите продължават, тъй като базираният във Вашингтон фонд заяви, че неговият изпълнителен съвет се е срещнал с Георгиева в сряда като част от текущия преглед на разследването на адвокатска кантора WilmerHale, поръчано от Световната банка. Твърди се, че Кристалина Георгиева е притискала банковия персонал да коригира данните за класиране в полза на Китай, докато е работила там преди. Тя пое кормилото на МВФ през 2019 г.

 

24-членният борд „остава ангажиран с задълбочен, обективен и навременен преглед и очаква скоро отново да се срещне за по-нататъшно обсъждане“, се казва в изявление на МВФ.

 

Хората, които говориха за Bloomberg News за позицията на САЩ, отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са неофициални и частни. Позицията на Вашингтон е ключова по въпроса, тъй като той има най -голям дял от правото на глас на фонда - 16,5%.

 

Заседанието на изпълнителния съвет продължи около пет часа и органът трябва да се събере отново в петък, където изпълнителните директори може да стигнат до обща позиция, заяви друг източник.

 

Някои служители във фонда, в който работят около 2700 души, са загубили доверие в Георгиева, казаха запознати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама