НОВИНИ


В Германия увековечиха Меркел на „американски кон“

5 3249 11.10.2021
В Германия увековечиха Меркел на „американски кон“
Der Spiegel

Изтича последният мандат на Ангела Меркел като канцлер на Германия. Преди време тя обяви, че след това ще напусне политиката изцяло. По случай края на 16-годишното й управление в германския град Етсдорф издигнаха статуя, изобразяваща я на американски кон. Авторът й Вилхелм Кох разказа пред Reuters, че е много впечатлен от работата и личността на Меркел и е искал да я увековечи.


Статуята е висока 2,7 м, изработена е от лек рецеклиран бетон, с помощта на технология за 3D печат и е покрита с бронзова обвивка. Интересен факт е, че статуята е обърната на изток и няма седло или юзда. Меркел е облечена в сако и панталон, а ръцете й са оформени в ромб - т. нар. „ромб на Меркел“.

 

Според създателя творбата не възхвалява политическите постижения на лидера на федералното правителство в Берлин, а е по-скоро сплав на „чиста ирония и лична благодарност“. Той смята, че имиджът на Меркел е „емблематичен“.

 

В интервю за германското издание Кох каза, че създаването на паметника е вдъхновено от изложбата с фотографии на Тил Бриглеб, която показва статуи на коне: „Бриглеб пише в книгата си, че този тип статуи вече са напълно излезли от мода. Трудно е да си представим някой политик да язди кон, освен може би Тръмп, Путин или севернокорейския лидер. В книгата си Бриглеб също пише, че подобна статуя определено не би била подходяща за един човек, а именно - Ангела Меркел“.

 

„Независимо от политиката, г -жа Меркел е икона. Почти всеки знае от какво се състои нейният емблематичен образ: коса, дрехи, стойка и ръце. В Германия може би няма друг толкова разпознаваем човек“, казва Кох. Художникът обяснява и защо статуята няма постамент: „Това е свързано и със самата г -жа Меркел. Смята се за много скромна. Освен това при създаването на модерна конна статуя пиедесталът вече не е подходящ. Създава се впечатлението, че тя е тръгнала на конна езда през Оберпфалц. Може би конят е подарък от Тръмп“.

 

Меркел също няма нужда от седло и юзди, подчерта Кох: „Това е естествено за нея. Не исках да правя карикатура“. Според плана на Кох статуята ще стои на мястото си до следващото лято: „Дали това ще бъде реализирано, ще зависи от реакциите. Никога не знаеш какво да очакваш“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама