НОВИНИ


Путин пред дилема дали да се кандидатира за следващ мандат

11 3847 14.10.2021
Путин пред дилема дали да се кандидатира за следващ мандат
Владимир Путин БГНЕС

Руският президент Владимир Путин все още не е решил дали да се кандидатира за нов мандат начело на Руската Федерация на изборите през 2024 г. Това призна самият той в края на пленарната сесия на форума на Руската енергийна седмица, отговаряйки на въпроси на журналиста от CNBC Хедли Гембъл.


„Да, Конституцията на Русия ми позволява да се кандидатирам за следващ мандат, но все още не съм решил нищо относно кандидатурата си“, заяви държавният глава.

 

Владимир Путин става временен президент на Русия на 31 декември 1999 г., като сменя Борис Елцин, заема поста като титуляр на 7 май 2000 г. след проведените президентски избори. През 2004 г. е преизбран за втори мандат. През 2008 г. е сменен от Дмитрий Медведев на президентския пост и е назначен за министър-председател на Русия. През 2012 г. отново печели президентските избори и от 7 май 2012 г. е за трети мандат президент на страната. През 2018 г. е преизбран за четвърти мандат. В последните 20 години разделът на конституцията на Руската федерация, ограничаващ продължителността и броят на мандатите на президента, е променян неколкократно. За последен път през 2020 г. са извършени конституционни реформи, които ще позволят на Путин да участва евентуално в следващите президентски избори и така да остане на власт и след 2024 година, когато изтича поредният му президентски мандат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама