ГЛАСЪТ


Аз съм българче закон не го лови!

30 13535 14.10.2021
Аз съм българче закон не го лови!

Какво те прави българин? Със сигурност не ограбването на държавата, когато си във властта. Пред очите ни е, продължава да обикаля и да се кръсти като християнин, какъвто не е. Дори не е отгръщал Библията… Не те прави българин „Бъл-га-ри, ю-на-ци!“, нито хорАта в реката или бабаитлъка да изстудяваш ракия в кладенчето, където турците са измили кръвта от отрязаната глава на Бенковски… Още по-малко патетичните декларации на политиците.


България е това, което всеки носи в себе си. Тя е родителите, въздуха, звуците, светлината през клоните на дърветата, звуците на реката и планината, вятъра в полето, орела във висините, вълкът в сенките… Всеки може да допълва, допълва, защото тя е всеки един от нас, във всеки от нас.

 

Законът трябва да се спазва, настояват по повод казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, а вече и по отношение на Мария Касимова-Моасе, кандидат за вицепрезидент, хора, които са подминавали или прегазвали законите всеки път, когато са имали интерес от това.




Тия същите се аргументират с клишето: „Лош закон, но закон“. Само че такава римска фраза няма. Има Dura lex, sed lex или „Строг закон, но закон“. Разликата е важна.

 

В България много закони са обслужващи определени кръгове и пребиваващите във властта. Това е предпоставка за злоупотреби, корупция и несправедливост. Върховенството на правото означава борба точно с това.

 

Големият мислител, адвокат, философ и оратор Цицерон ни е завещал мисли за правото, които важат и до днес. Такива са „Най-висшият закон трябва да бъде благополучието на народа“ и „Крайната строгост на закона е крайна несправедливост“.

 

Но къде Цицерон ще се мери с българските радетели за законността. Те са пълни с чувство за за справедливост, патриотизъм и принципност, като червива ябълка с червейчета…

 

Константин Иречек е бил министър на просвещението в следосвобожденска България, написва първия академичен труд по история на България, превръща Народната библиотека в институция и пр.

 

Финландският генерал Казимир Ернрот е бил военен и вътрешен министър, също и премиер на България след Освобождението. Въпреки ограниченията на Търновската конституция той получава широки правомощия от Народното събрание да се справи с въоръжени отряди, които мародерствали в Южна България.




Да не говорим за принц Фердинанд Сакскобургготски, който е австрийски гражданин, но става княз на българите и управлява около 30 години.

 

Руският генерал и гражданин Леонид Соболев също е бил премиер на България.

 

Тези редове не са „за“ и „против“, а просто едно мнение, гледна точка. Българчета в Чикаго, Берлин, Барселона и Ливърпул рецитират „Аз съм българче“ с грейнали очи и лица, а тук кандидати за президент не знаят текста на Дядо Вазов.

 

Опитват се да отвличат вниманието от главното: Разкарването на мафиотския модел н Борисов. 

 

Колко удобно е да се позоваваш на закона, когато ти изнася и да не се сещаш за него, когато България е осъдена от Европейския съд заради изявления на главния прокурор Иван Гешев. Зовеш за санкции срещу разкрилия кражбата на десетки милиарди служебен министър и нов политик, а заставаш до бивш премиер, в управлението на който се е случил този грабеж.

 

Аз съм българче - в Пордим или Портсмут - закон не го лови, да знаете.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама