АКТУАЛНО


Активираха Амстердама ден, след като Борисов се прибра от Сърбия

12 8428 28.04.2010
Активираха Амстердама ден, след като Борисов се прибра от Сърбия
Сретен Йосич

"Българските служби знаеха за заплахите от Баджа, който им предлагаше да ме сменят – те да ме доведат до границата, а той да им върне жеста, като им направи услуга. Тогава бях защитен от службите за сигурност на България. Те веднага предупредиха една европейска страна с 50 млн. жители и една славянска страна със 150 млн. жители, че не трябва нищо да ми се случи".



Българската следа оживя вчера отново, след като Сретен Йосич даде нови показания пред съда в Белград, пише днес в. "Билиц".

Йоца Амстердама заявил още пред магистратите, че до 2000 г. представител на държавното ръководство на Сърбия го е защитавал за убийството на Горан Марянович. За своите "патриотичните" дела пък получавал упътване от разузнавателните и контраразузнавателните служби, отбелязва изданието.
 
Внезапното активиране на топ мафиота става само ден, след като премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов се прибраха от съседна Сърбия, където подписаха междудържавно споразумение за съвместни битки с организираната престъпност

По думите на Йосич службите са били наясно с всички негови контакти с премиери и лидери на партии. За всичко се е консултирал с правителството, а за своите бизнес дела е получавал упътвания от премиера и директора на фабрика от Крушевац. В периода 1989-1990 е бил включен в сделка между тогавашната СФРЮ и Холандия, които са имали таен бизнес за внос на нуклеарен отпадък в едно място близо до Загреб.

"През 1994 г. открих, че някои хора, като генерал Радован Стоичич - Баджа, са се отклонили от патриотичния път и основната цел им бяха парите. Някои от тях си сътрудничеха с албанци и мюсюлмани. Затова искаха да ме убият", заявил Йосич.

Той казал още, че е избягал в България през 1994 г., веднага след убийството на Горан Вукоевич, тъй като искали да го припишат на него.

Frognews.bg припомня, че миналия април сръбският мафиот отново разиграваше съда с шокиращи признания и твърдения, че при пристоя си в България бил покровителстван от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и от оръжейния търговец Никола Гигов. БСП пък създаде тогава в парламента специална комисия, която да разследва връзките на генерала и мафиота. От управляващата тогава Тройна коалиция даже инсценираха, че съдът в Белград вика за разпит Борисов. Но после се оказа, че сканадалът е скалъпен от хора на Станишев, които пуснали компроматите срещу лидера на ГЕРБ предизборно.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама