НОВИНИ


Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

12 3651 16.10.2021
Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители
Николай Денков

”Няма да издам нареждане за задължителна имунизация нa учителите срещу COVID-19. Решението за България включва убеждаване на учителите, че ваксинацията им е в тяхна полза, за да запазят живота и здравето си”. Това заяви в студиото на Нова телевизия министърът на образованието проф. Николай Денков.


Към момента 35% са ваксинираните учители и педагогически персонал, 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Към 16 октомври 1.6 са карантинираните учители, 1.5 - карантинираните ученици.


"Имаме едно задържане на заболеваемостта от COVID-19 и сред учителите и учениците", заяви Денков, но подчерта, че има големи разлики между различните общини. Например в Кюстендил заболеваемостта е 32%, а в съседната община Рила е нула.


"Не печелим нищо, ако затворим училище, където заболеваемостта е нула, затова и в МОН търси баланса", обясни Николай Денков. Това е и същността на локалния подход - да се затварят училища само там, където има висока заболеваемост, обясни министърът и увери, че има достатъчно критерии, дадени от здравните власти за ориентация и решение за преминаване на ротация и дистанционно обучение.


По отношение на идеята за влизане в училище само със "зелен сертификат" той заяви: "Това е решение в компетенциите на Министерството на здравеопазването. Знаете, че това е предложение на главния здравен инспектор Кунчев. Ако Министерството на здравеопазването вземе това решение - аз ще го подкрепя категорично." Или вървим към зелени сертификати, или вървим към повече ограничения, обясни Денков, но отказа на коментира идеята за въвеждане на зелен сертификат за влизане в образователна институция.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама