НОВИНИ


Досиетата Пандора: Николай Бареков и жена му пропуснали да декларират офшорка

2 3805 20.10.2021
Досиетата Пандора: Николай Бареков и жена му пропуснали да декларират офшорка
Николай Бареков и жена му

Мария Календерска, бивша журналистка, политическо лице и съпруга на политика Николай Бареков е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, разкриват Досиетата Пандора, съобщава bird.bg.


Календерска е била длъжна да декларира тази собственост пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия, но не го е направила. Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

 

Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата “Инвестиция.БГ” ЕАД, която се прослави покрай къщата в Драгалевци обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на “Инвестиция.БГ” се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева.

 

Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на “Инвестиция.БГ”. Прехвърлянето на активите на “Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

 

От информацията налична в Документите Пандора се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма “Мултисърв Лимитид” и остава така до 2019 г.

 

Междувременно, докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков, от когото има деца. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.

 

След публикацията Мария Календерска реагира чрез профила си в социалната мрежа Facebook. В коментара си тя не отрича, че е била собственик на офшорната фирма. Календерска твърди, че тя и нейните фирми нямали банкови сметки в чужбина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама