НОВИНИ


В Колумбия арестуваха наркобоса Отониел - най-големият след Ескобар

1 3823 24.10.2021
В Колумбия арестуваха наркобоса Отониел - най-големият след Ескобар
Отониел след ареста...

Полицейски и военни части в Колумбия задържаха боса на групировката „Кланът на залива“ Дайро Усугу, известен като Отониел. Както предава AFP, това е най-издирваният наркобарон в страната. По време на атаката срещу боса е загинал един полицай. Президентът Иван Дуке направи официално изявление, в което обяви, че тази акция е сравнима единствено с акцията по залавянето на Пабло Ескобар и неговият край.


Ескобар е световен символ на наркокартелите, който направи от Колумбия световна столица на наркопроизводството и наркотрафика. Ескобар дори бе избран за депутат и имаше амбиции към президентския пост.

 

Отониел е успял да създава организацията „Кланът на залива“, която до днес бе най-голямата престъпна групировка в Колумбия. Тя се занимава с дрога, незаконно придобиване на полезни изкопаеми и незаконна финансова дейност. За него работят хиляди колумбийци.

 

50-годишният Отониел е бил заловен в Некокли, близо до границата с Панама. Това е най-големият удар срещу наркотрафика в новото столетие, смята президентът Дуке.

Колумбийските власти са предлагали 800 хил. долара награда за информация, свързана с наркобоса. В САЩ наградата за местоположението му е била 5 млн долара. Американските власти са издали присъда на Дайро Усугу още през 2009 година.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама