НОВИНИ


Доц. Михаил Околийски: Всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място

16 3224 25.10.2021
Доц. Михаил Околийски: Всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място
доц. Михаил Околийски

По принцип всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място и много неотложни. Това заяви по БНТ представителят на България в СЗО доц. Михаил Околийски.


По думите му служебният кабинет е взел правилно, макар и закъсняло решение, тъй като броят на ваксинираните на дневна база е скочил около три пъти.

 

"Народопсихологията в България - често хубавите неща се случват по принуда, когато липсва национален идеал и цел. Ние се опитахме в началото на пандемията да говорим към сърцата на хората, не само към умовете и да се обединим като общество и да посрещнем по-добре този удар. Това, за съжаление, не се случи", каза доц. Околийски.
Причините според него са недоверие във властта, недоверие в здравните институции и липса на загриженост за собственото здраве, което е често срещано у нас.

 

Доцентът и колегите му в Копенхаген правят изследване защо мнозинството от хора, които са по-склонни да се ваксинират, все още се колебаят да го направят.

"Антиваксърите са малко, те са кресливи, но са по-малко от 5%. Повечето са хора с чувства, тревога, хаотични преживявания, до които по някакъв начин трябва да достигнем, за да ги привлечем към нашата кауза", заяви доц. Околийски.


2022 ще бъде година за коронавируса в България, но не и по света, където пандемията вече е овладяна. Рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, заключи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама