СВЯТ


Гореща точка: Судан. Военен преврат, протести, арести

0 3303 25.10.2021
Гореща точка: Судан. Военен преврат, протести, арести

Военен преврат е в ход в Судан. Задържан е премиерът Абдала Хамдук и няколко министри от временното правителство. Армията е блокирала всички изходни точки на столицата Хартум. Не е ясно кои части на армията участват в преврата.


Коментар от военните все още няма. Действията им обаче предизвикаха протести в защита на демокрацията от страна на цивилни граждани. Те са подкрепени от представителите на основното опозиционно движение “Сили за свобода и промяна”.

Премиерът Хамдок е под домашен арест. Сред задържаните министри са този на промишлеността и информацията. Арестуван е и говорителя на говорителя на Суверенния съвет. 

 

До ескалацията се стигна след свалянето на Омар ал-Башир. Сключено бе споразумение между цивилната власт и армията, според което двете страни трябва да си поделят властта.

 

Всички полети за и от Судан са преустановени. Международното летище в страната е било затворено, а достъпът до него - забранен. В района има засилено военно присъствие.

 

Тревога от случващото се изрази международната общност. Реакции има от страна на Европейския съюз, Съединените американски щати, Арабската лига. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама