СВЯТ


Италианците ядат средно повече от 23 килограма паста годишно

0 3051 25.10.2021
Италианците ядат средно повече от 23 килограма паста годишно
БГНЕС

25 октомври се отбелязва като Световен ден на пастата. Денят се учредява от Конгреса на производителите на тестени изделия, който се е състоял в Рим през 1995 година. Тогава 40 производители решават да почетат италианските специалитети.


Докато Световният ден на пастата е създаден през 1995 г., разбира се, има и противоречия около произхода на самата паста. Някои твърдят, че е направена за първи път в Китай през 1200 г., В доклади пък се пише, че древните римляни са създали пастата, използвайки проста рецепта за тесто  - само брашно и вода. Други обаче проследяват произхода от 4-ти век пр.н.е - в етруска гробница има изображения на местни жители, които правят ястие, което прилича на паста. Смята се и че президентът на САЩ Томас Джеферсън е донесъл машини за макарони в Америка през 1789 г., заедно с идеята да се приготвят в сметанов сос и сирене. А според някои източници за първи път тестените изделия се появяват в Сицилия през 1154 година.


Тази година празникът е посветен на пастата “ал денте”. Проучване, проведено специално за деня показва, че италианците изяждат средно по повече от 23 килограма паста всяка година


За сравнение - германците изяждат средно около 8 килограма паста годишно, въпреки че това количество се е увеличило до 9,5 килограма по време на пандемията през 2020 г., според Германската асоциация на зърнопреработвателите.

 

Най-популярният вид паста по света са спагетите.

 

През 2020 г. около 17 милиона тона тестени изделия са били изконсумирани по целия свят, което е с един милион тона повече от предишния рекорд от 2019 г. и два пъти повече от преди 10 години.

 

Продажбите през 2021 г. обаче са спаднали с 9,4% в сравнение със същия период на миналата година.

 

Четири от десет семейства споделят, че започнали да правят паста сами поради факта, че прекарват повече време у дома от началото на пандемията


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама