НОВИНИ


Правителството одобрява 13 млн. лв. за щадящи COVID тестове за деца

5 2996 27.10.2021
Правителството одобрява 13 млн. лв. за щадящи COVID тестове за деца
БГНЕС

13 милиона лева ще осигури правителството за купуването на щадящи антигенни COVID тестове за учениците от първи до 1-ви до 4-ти клас. Вносители на постановлението са министърът на образованието професор Николай Денков и здравният министър Стойчо Кацаров.


В понеделник Кацаров коментира, че осигуряването на тестовете тип близалка ще даде възможност от другата седмица малките ученици от затворените към момента училища да се върнат присъствено в класните стаи.

 

„Да може да се види дали детето е в момента заразено или не е заразено с Covid. На базата на това нещо, ако тестът позитивира, детето да не влиза в учебна среда, докато не изтече 14-дневния срок. Така ще предпазим от заразяване други деца или хора от персонала на училището, а също така ще избегнем и карантинирането на цели паралелки. Ако видим, че е създадена добра организация, ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме с учениците и от горните класове“, каза здравният министър.

 

И още: на днешното си заседание служебното правителство ще приеме Стратегия за развитието на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации за периода до 2030 година.

 

Допълнителни трансфери ще се осигурят по бюджетите на министерствата на земеделието и на правосъдието.

 

Ще се даде съгласие за откриване на консулство на Румъния със седалище във Силистра.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама