НОВИНИ


Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си, категорични са експерти

7 2929 27.10.2021
Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си, категорични са експерти
Тодор Капитанов, Иван Нейков стопкадър, Нова телевизия

Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си. Това смятат експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков.


„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия. Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това”, каза Иван Нейков в ефира на Нова телевизия.

 

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете. Вече имаме сигнали за това, че даден работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен”, коментира Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама