АКТУАЛНО


Бизнесменът Ивайло Пенчев за ваксините и мерките: От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпариата

20 10478 28.10.2021
Бизнесменът Ивайло Пенчев за ваксините и мерките: От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпариата
Ивайло Пенчев

От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпариата, така да се каже. Има група необразовани хора, които ни казват как да живеем и диктуват дневнния ни ред. Няма да се ваксинирам, защото ме карат. Щом правиш нещо за него, той не е съгласен. Така коментира здравната криза, въвеждането на зелените сертификати и мерките на кабинета бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на фирма за спортно оборудване.


Бизнесменът Мариан Колев посочи, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой трябва да плаща за тестовете на служителите – те самите или работодателите.

 

„Мисля, че това е решение на всеки един работодател. Специално за нашата фирма това, което ние сметнахме за справедливо, е първите няколко теста да са за сметка на работодателя, а оттам нататък да решава служителят. Ситуацията в момента е много по-различна от изминалите три локдауна. Тогава служителите искаха да дойдат на работа, но не можеха, защото магазинът беше затворен. В момента могат, но не искат, защото се притесняват от ваксините. Мисля, че донякъде е балансирано да му дадем повече време, отколкото ни остави държавата, давайки ни само 5 дни за гратисен период”, обясни той.

 

Колев не възнамерява да уволнява служители, но тези, които откажат да си направят тест или ваксина, вероятно ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Подобно е и решението във фирмата на Пенчев. Неговите служители също са получили отсрочка, в която да се ваксинират. Според него обаче има друг проблем, който е фундаментален.

 

„Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо безплатно, той не го цени. Още повече – те си мисля, че щом ги натискаш да получат нещо безплатно, то най-вероятно е много вредно. Безплатното тестване и ваксини само разглезват човечеството. Не е работа на никого да плаща за чуждото здраве. Хората трябва да се грижат за собственото си здраве. И това, че една група хора помага на друг група хора е добре, но трябва да чувстваме поне някаква благодарност”, каза Пенчев. Той е на мнение, че предприемачите и работодателите не бива да „мрънкат” и да се оплакват. Според него, ако държавата ще помага, не трябва да е на тях.

„Когато кажат, че държавата е помогнала на бизнеса, това означава, че тя е задължила някой да помогне на друг. Кротките и работливите помагат на буйните тарикати. Когато някой започне да иска пари от държавата, особено работодателите, това означава, че искат някой да работи безплатно за тях. Това е крайно несправедливо. Работодателите не са най-слабите в обществото”, категоричен е Пенчев.

 

„Моето мнение е, че мярката работи, въпреки многото критики, че е закъсняла. Може и да е така. Но сега има опашки за ваксини. Тази мярка е много по-работна от стандартната аргументация”, добави бизнесменът. Пенчев добави, че според него въвеждането на зелените сертификати е обяснено грешно. Той посочи, че хората приемат мярката като забрана, а тя е точно обратното.


Политиците не говорят като мен за антиваксърите. Те трябва да говорят по благичко. Няма да посегнат на антиваксърите и т.н. Всяка принуда предизвиква протести. Но това е необходима принуда - ваксинирането., посочи той.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама