НОВИНИ


СО спасява столичното парно за 3 години и с 800 милиона евро

6 2912 29.10.2021
СО спасява столичното парно за 3 години и с 800 милиона евро

Столичната община има план за спасяването на “Топлофикация София”. План за модернизиране и финансово оздравяване представи местната управа. Неговият срок - 36 месеца. Нужната сума? 800 милиона евро.


Скандалът с така наречения “вечен длъжник” в лицето на “Топлофикация София” се разгоря наново съвсем неотдавна. “Булгаргаз” обяви, че ще спре кранчето на столичното парно, ако дружеството не изплати в срок всички свои задължения. Появиха се и опасения, че столичани може да останат без парно през зимния сезон, въпреки че уверенията на Столичната община бяха тъкмо в обратната посока. В крайна сметка се случи това, което се случва винаги - Българският енергиен холдинг купи дълга на “Топлофикация София”. В замяна обаче поиска процент от собствеността на дружеството. На брифинг в Министерството на енергетиката обявиха - държавата може да поеме управлението и собствеността на “Топлофикация София” като един от възможните варианти. Работна група ще нищи и всички други опции, с които да се гарантира, че София няма да остане без парно през зимата. 

 

Столичната община предлага оздравителен план, за чието осъществяване ще се търсят различни форми на финансиране. Целта е дружеството да се възстанови финансово и да изчисти задълженията си към "Булгаргаз". Предвижда се и подобрение на безопасността, ефективността и интеграцията, за да не се налага столичани да остават без топлинна енергия и топла вода както се случи през лятото тази година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама