НОВИНИ


Брюксел предложи компромис на Полша, но сипа сол в отворена рана

1 3017 29.10.2021
Брюксел предложи компромис на Полша, но сипа сол в отворена рана

Европейската комисия предложи на Полша решение, след рекордната глоба от 1 милион евро на ден заради проблемите на Варшава с върховенството на закона и разпалилия се конфликт. Решението на ЕК обаче удря директно в сърцето на Полша и сипва сол в една отворена от години рана. Предложението на Брюксел може би ще се окаже доста трудно изпълнимо от полското правителство.


Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи компромис, с който все пак ще се отключат 36-те милиарда евро по възстановителния план на Полша за справяне с последствията от пандемията. За да се случи това обаче, от Брюксел искат Варшава да разпусне дисциплинарния си орган в съдебната система, който доведе спора между ЕС и Полша до точка на кипене. Съдът на ЕС го определи като незаконен, а в момента Брюксел настоява да се преустанови или реформира цялостния режим за дисциплиниране на съдии и да започне процес по възстановяване обратно на работа на онези магистрати, които са били уволнени.

 

И Полша трябва да приеме тези изисквания с отворени обятия, ако иска да отпуши първия транш от възстановителния фонд.

 

Първото искане изглежда е приемливо за Варшава. Премиерът Матеуш Моравецки вече няколко пъти заяви това, а днес потвърди намеренията си и съобщи, че нов закон в съдебната система ще бъде готов през идните месеци. Но чисто политически втората част от исканията на Брюксел могат да се окажат предизвикателство за управляващата партия в Полша. 

 

Причината - всяка крачка встрани от съдебната реформа ще нажежи допълнително и без това обтегнатата политическа обстановка в самото полско правителство. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама