ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2021


Международен форум за кирилската азбука ще организира вицепрезидентът Йотова

0 2855 29.10.2021
Международен форум за кирилската азбука ще организира вицепрезидентът Йотова

На връчването на Евтимиевата награда на Великотърновския университет Илияна Йотова се обяви за връщане на позициите на лекторатите по български език.


"Заради нехилизъм и незнание за тяхното значение загубихме сериозните позиции на лекторатие по български език във водещи еврапейски университети. Трябва воля на държавата, на всички институции, с грижи за нашите лектори, да възстановим и увеличим лекторатите. При срещите с ръководства на университети в чужбина неизменно поставям този въпрос. Заедно ще успеем." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" на тържествената церемония по връчване на Евтимиевата награда. Званието се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областна на българистиката – литературознание, езикознание, история, както и за издигане престижа на университета. Днес четирима професори и един почетен професор получиха наградата.

 

Вицепрезидентът подчерта, че Великотърновският университет изгради едни от  най-сериозните български учени в областта на старобългаристиката, на езикознанието, които разнесоха далеч зад пределите на България славата ни на най-старата книжнина, култура и история. Преподавателите Йотова определи като достойни наследници на Търновската книжовна школа.

 

По думите на вицепрезидента Великотърновският университет е един от най-проспериращите български университети. "Университетът работи най-успешно с чуждестранните студенти от български произход", посочи Илияна Йотова и отново изтъкна необходимостта от регистър на завършилите в български висши учебни заведения, за да "работи българската държава с тях тук и зад граница."

 

Пред Академичния съвет и преподавателите вицепрезидентът представи своята идея за голям форум в България с представители на страните, които пишат на кирилица. "Забелязват се тенденции за нейното заменяне с латиница. Трябва да направим всичко възможно да утвърждаваме  кирилската азбука, да върнем нейната слава, да обясняваме силно и на широко откъде е тръгнала и какво е направила за историята на много народи", призова Йотова и се обяви категорично против опитите за пренаписване на историческиге факти. "Делото на Кирил и Методий и техните ученици успя благодарение на тогавашната българска държава, от България се разпространи книжнина към другите славянски народи", изтъкна вицепрезидентът.

 

"В дългата българска история знатни и смели владетили са записали победи, но най-важното оръжие винаги е бил не мечът, а просвещението и книжнината", подчерта в приветствието си Йотова и цитира думи на Григорий Цамцлак от "Похвално слово за Евтимий" – "с перо извличаше от дълбините на невежеството спасяемите". Вицепрезидентът определи невежеството и безкнижието като най-голямата беда. "Заедно ще върнем ролята на българската интелигенция. В агресивната среда на отрицание на духовност, знания и култура, в царството на безкнижниците вие сте водачите, от които се нуждаем", се обърна Илияна Йотова към присъстващите и ги поздрави с настъпващия Ден на народните будители.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама