НОВИНИ


ЕП съди ЕК за бавното прилагане на механизма за върховенството на закона

3 3325 29.10.2021
ЕП съди ЕК за бавното прилагане на механизма за върховенството на закона
БГНЕС

Европейският парламент заведе дело пред Съда на Европейските общности срещу Европейската комисия заради осезаемо закъснение при прилагането на механизма за върховенството на закона, с което се обвързва и отпускането на средства. Това става около седмица, след като парламентът прие резолюция, в която се казва, че ако Комисията не направи това, ще подаде иск срещу нея в Съда на ЕС.


Според евродепутатите Комисията не е приложила регламент, "позволяващ на Европейския съюз да преустанови плащанията от бюджета на ЕС към държави членки, в които върховенството на закона е под заплаха".

 

"Очакваме Европейската комисия да действа последователно и да изпълни това, което председателят Урсула фон дер Лайен заяви по време на последната ни пленарна дискусия по този въпрос. Думите трябва да се превърнат в дела", каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

 

Стъпката идва, след като миналата седмица Полша бе обект на дебати в Европейския парламент, където кръстосаха шпаги председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Полша Матеуш Моравиецки.

 

Основен проблем се оказва Дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, в чието лице Брюксел вижда политическа намеса в съдебната система. Самият Моравиецки защити правото на Полша да има свое законодателство там, където държавите-членки не са транспонирали правата си на Общностно ниво.

 

По-късно зад него застана и унгарският премиер Виктор Орбан, който на срещата на европейските лидери определи Полша като "най-добрата страна в ЕС".

 

В сряда съдът в Люксембург наложи рекордната в историята на Евросъюза глоба на Полша от 1 млн. евро дневно заради неизпълнение на негово решение от юли за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара самата Фон дер Лайен вчера заяви, че Комисията няма да одобри плана за възстановяване и развитие на страната, докато тя не разпусне въпросната камара.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама