БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Дамян Лазаров: Потребителят е господар на пазара

2 6322 30.04.2010
Дамян Лазаров: Потребителят е господар на пазара
Дамян Лазаров

Потребителят е основният фактор, от който зависи съществуването на търговците. От него зависят много пазарни процеси, както и необходимостта за регулация на отношенията търговец-потребител.



Това каза на кръгла маса Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), предаде „Фокус”.

Когато имаме информиран потребител, той може да направи добър избор на пазара. Контролният орган трябва да приема жалбите, да ги обработва, да прецени сигналите, които се подават. Обществото иска не само бърза, но и точна реакция и прозрачност, посочи Лазаров. Той отбеляза, че задълженията към търговците растат, изискванията на потребителите стават все по-големи и оттам – работата на контролния орган се усложнява.

Изправени сме пред предизвикателството да администрираме нещо, което е ново за нас, каза той във връзка с проекта, спечелен от КЗП по ОП „Административен капацитет” - "Модерни и интегрирани административни услуги в Комисията за защита на потребителите".

Проектът ще доведе до повишаване на ефективността на контролния орган във връзка с борбата срещу нелоялни практики, които могат да заблудят потребителите.

Освен това с въвеждане на електронно обслужване, потребителите ще имат достъп до своите жалби, а бизнесът – до преписките, които са свързани с него и се водят в КЗП.

Форумът в София за представянето на проекта „Административен капацитет” - "Модерни и интегрирани административни услуги в Комисията за защита на потребителите" е първият страната. Той ще бъде представен и в Пловдив, Русе, Бургас и Варна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама