НОВИНИ


МЗ не се страхува от локдаун. Провежда политика, която е алтернатива

11 3115 04.11.2021
МЗ не се страхува от локдаун. Провежда политика, която е алтернатива
д-р Александър Златанов

Здравното министерство провежда политика, която е алтернатива на локдаун - извършването на определени дейности е позволено при осигуряването на определени условия. Това важи и за училищата. Не ни е страх от локдаун. Опитваме се да вземаме най-добрите решения и то на чисто експертно ниво. Няма решение, взето на политическо ниво. Локдаунът е вариант, но по-добрият е този, въведен от нас.


Това заяви пред bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. 

 

По думите му с въвеждането на локдаун предаването на заразата се прекъсва, но при него не се стига до масово тестване на хората, какъвто е случаят със “зелените сертификати”. 

 

“Не предвиждаме тестване в домашни условия вкъщи. Децата ще се тестват в училище. Децата с отрицателен резултат си остават в клас. Ако има положително дете, то се връща вкъщи и се изолира. Децата ще се тестват в класната стая. Там, където има медицински сестри и лекари, те ще се включат в процеса. Ще се отдели около половин час време за тестването в началото на учебния ден“, заяви Златанов.

 

Здравното министерство планира да започне поетапно да изисква "зелен сертификат" за хората, работещи в администрацията. До няколко дни ще бъде взето решение и по отношение на издаването на зелен сертификат срещу тест за антитела.

 

"Надявам се да се справим с тези мерки и да няма локдаун. Очакваме резултат. Надявам се и съм убеден, че ако срещнем разбиране и солидарност, яма да има следващи по-строги мерки. Не смятайте, че нямаме план А, план Б и план В. Искаме да преминем през този етап с по-малко щети. Засега не предвиждаме локдаун, защото от една седмица данните ни показват, че мерките към момента дават резултат. Рекордите в цифрите не са адекватни към ситуацията. В понеделник системата натрупва за три дни. Гледа се на седмична и 14-дневна база. Срещнахме се с ръководствата на РЗИ в страната. Мерките се приемат и спазват. Хората не искат да има локдаун. Възможно е да има локдаун, когато общата преценка на ситуацията изисква това. Все още не се говори за локдаун нито за възрастни, нито за по-млади. Ако се наложи и това е единствената мярка, която ще доведе до безопасност, няма да се чудим и ще го направим. Към момента не предвиждаме локдаун, защото ситуацията не го изисква. Ако се наложи да се включи план Б, ще го кажем много навреме, хората ще бъдат наясно и ще бъдат подготвени", каза още Златанов.

 

Една от темите в момента е още и връщането на децата обратно в класните стаи. Присъственото обучение ще може да се възстанови за по-малките, но срещу тестване два пъти седмично. Вчера бяха избрани и видовете щадящи тестове, с които това да се случи. По думите на д-р Златанов те са достатъчно надеждни. 

 

“Тези тестове ще бъдат налични до края на седмицата. Те вече са закупени и ще стигнат за над 2 седмици. Вчера се започна нова процедура за още две седмици. Ще се продължи така, ако това е удачен вариант, който да позволи децата да учат присъствено. Решение на министъра на образованието е кога да се върнат в училище децата. Когато преценят, че има възможност да се осигури безопасната среда. МОН ще го решат кога. Въпрос на един – два дни не е проблем според нас“, посочи зам.-министърът.

 

Присъственото обучение в страната ще се случва спокойно при 14-дневна заболяемост до 250 на 100 хиляди души. От 250 до 500 процесът се случва на ротационен принцип при 50% присъстващи и 50% на дистанционно обучение. От 500 нагоре влиза тестването на децата два пъти седмично – понеделник и четвъртък. При заболяемост от 250 до 500 може пак да се прави тестване и всички деца да са в училище. Децата до 12-годишна възраст на ваксинирани родители, няма да бъдат тествани. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама