НОВИНИ


До дни казват дали при антитела ще се издава зелен сертификат

14 2834 04.11.2021
До дни казват дали при антитела ще се издава зелен сертификат

Следващата седмица се очаква министерството на здравеопазването да излезе с решение дали наличието на антитела може да е основание за издаването на зелен сертификат. Това заявиха на брифинг заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов.


Зеленият сертификат работи добре. Имаме съвсем дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителностт ана тестовете на база 14 започва да намалява. Съотношението заболели-хоспитализирани започва да намалява, посочи Златанов.

"Имахме среща в понеделник среща със регионалните здравни инспекции. Впечатлението им е, че мерките се спазват", обясни Златанов.

 

Допитали сме се по експертните съвети по вирусология и имунология дали антителата могат да бъдат използвани като репер за издаване на зелен сертификат. Другата седмица ще имаме решение по въпроса. То ще бъде взето на база експертни становища, а не по политически мотиви, обяви д-р Златанов.

 

От отоншение на контраиндикациите за извършване на ваксинация се допитахме до експертния съвет по надзора на имунопрофилактика. Като абсолютни контраиндикации е наличието на свръхчувствителност към някои от компонентите на ваксините. Като относителни, т.е. възможност за отлагане на ваксинацията, е наличието на остро инфекциозно заболяване, декомпресиране на хронични заболявания - неврологични, сърце, бъбреци и бял дроб, каза Тома Томов.

 

Категоричното становище на експертите е, че не е необходимо преди ваксинация да се изследва наличието на антитела, каза още служебният зам.-министър на здравеопазването.

В правомощията на министъра на образованието е да преподреди логистиката така че преподавателите, които отказват да се тестват, да се заместват с други, коментира Златанов, цитиран от "Евроком".

 

Той заяви, че за момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат с борбата срещу COVID-19. Това е опит да се пренасочи ресурс от места, където има излишък - а те са много малко, към места, където има необходимост от допълнителни медицински кадри. Командироването обаче не може да става на сила, допълни Златанов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама