ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021


“Демократична България” спечели делото срещу практическата отмяна на машинното гласуване

1 2680 04.11.2021
“Демократична България” спечели делото срещу практическата отмяна на машинното гласуване

“Демократична България” спечели делото във Върховния административен съд срещу практическата отмяна на машинното гласуване.


Съдът постанови, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Броене на разписки може да има само контролно, без това да влияе на изборния резултат, наредиха върховните магистрати на ЦИК.

 

С решението на съда отпадат заплахите от манипулации с контролните разписки, които да доведат до разминаване между електронното и ръчното броене. Предотвратяват се и надеждите на някои политически играчи да всяват обществено недоверие в резултатите от вота за президент и за парламент на 14 ноември.

Освен “Демократична България”, жалби срещу решението на ЦИК подадоха още няколко политически формации и кандидат депутати, като всички те бяха обединени в едно административно дело.

 

“Съдът не позволи на това странно мнозинство в ЦИК, съставено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, да ни върне в миналото. Благодарение на нашите усилия да защитим закона и благодарение на мъдростта и справедливостта на съда, 50 000 членовете на секционни комисии ще се приберат навреме след изборния ден, а няма да стоят часове наред и да вършат абсолютно ненужното преброяване на разписките”, коментира ръководителят на юридическия екип на “Демократична България” Надежда Йорданова.

 

Това е второто дело, което „Демократична България“ печели срещу решения на избирателната администрация в настоящата кампания. По-рано обединението спечели делото срещу РИК-Стара Загора, потвърдено от ЦИК, за употребата на електронния подпис при регистрирането на листата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама