НОВИНИ


Изборен експерт: Немарливост на ЦИК, МС и ”Сиела” – на тези 228 машини мястото им не е там

3 3121 09.11.2021
Изборен експерт: Немарливост на ЦИК, МС и ”Сиела” – на тези 228 машини мястото им не е там
Даниел Стефанов стопкадър, БНТ

На тези 228 машини мястото им не е там. Това е проява на страшна немарливост и на ЦИК, и на Министерски съвет, които отговарят за охраната на този склад, както и на ”Сиела Норма”. Това каза пред БНР експертът по изборни системи Даниел Стефанов.


По думите му машините "трудно могат да влязат в обръщение току-така" - към тях трябва да бъдат добавени карти, да бъде инсталиран софтуер, така че сами по себе си не могат да участват в изборния процес.

 

Според него ЦИК трябва да излязат и да обяснят какво се случва.

 

"Все още не сме се адаптирали напълно към процеса на машинното гласуване. Той е много по-дълъг, отколкото просто да сложиш едни машини в секциите за гласуване. Този процес включва софтуер, проверка на софтуера, проверка на хардуера, цял процес на управление на технологиите в изборите, който ние все още нямаме. ЦИК не е организирала такъв процес, който включва в себе си много различни елементи - логистика, информационна сигурност, може би в най-малка степен IT. Ако нямаме другите две неща започваме да изпадаме в особени ситуации, които намаляват доверието в изборния процес, защото технологичните елементи в него са трудни за разбиране за обикновения човек", коментира Стефанов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама