НОВИНИ


Парите за ”Хемус” са изтеглени от т.нар. банка на СИК, заяви Атанас Чобанов

12 48060 09.11.2021
Парите за ”Хемус” са изтеглени от т.нар. банка на СИК, заяви Атанас Чобанов
Чували с пари

”Знаем имената на фирмите, имената на хората, стоящи зад тези фирми, както и имената на хората, които са били упълномощени да теглят пари на каса. До момента сме ,установили, че това са фирми, регистрирани в Северозапада - Лом, Мездра, Монтана. Лицата, които се водят собственици на тези фирми, са от Лом и от Мездра. Там има интересни политически връзки.


Едното лице от Лом има кариера преди години като местен политик, тъй като е бил водач на листа за общински съветници от "Евророма". Другият, който е от Мездра, е бил председател на младежката структура на ДПС в града, а по роднинска линия е свързан с партията на един предприемач, бивш прокурор - Тома Томов". Това каза пред БНР журналистът Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Bird.bg.

 

На 5-и ноември на пресконференция на МВР и МРРБ бяха оповестени резултати от проверка на строителството на АМ "Хемус", според които 60 млн. лева от парите за лот 5 на магистралата са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой.

 

Чобанов съобщи, че в разследването на Bird.bg е установена банката, от която са изтеглени парите: "Банката е българска, тя е една от изброените в доклад на бившия посланик на САЩ Джон Байърли като гнили ябълки. Тази банка е наречена "банката на СИК".


По думите на журналиста прокуратурата няма воля да проведе разследване по случая:


"Очевидно е замесена и самата банка, ако са изтеглени парите в кеш, а може и само по документи да е станало това. Дали тези хора от Мездра и Лом са ходили в трезора, който трябва да отговаря на изисквания на БНБ и БНБ трябва да ги контролира? ... Няма във всеки град такъв трезор - има на определени места. Възникват много въпроси".


Той обясни, че прокуратурата може да вдигне банковата тайна и да установи много неща: "Да бъдат наредени СРС, да бъдат проследени трафичните данни на тези лица, за да се види с кого са се срещали".


"Някой дърпа конците и ние искаме да разберем кой е", каза още журналистът.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама