НОВИНИ


Министър Денков: Никой нямаше да приеме по-строги мерки в училище от 15 септември

5 2935 10.11.2021
Министър Денков: Никой нямаше да приеме по-строги мерки в училище от 15 септември

Нека да погледнем каква е съпротивата на родителите сега, когато страната ни е на върха на епидемичната вълна. Още през септември проведох разговори с родителски организации и нямаше никакво желание за по-строги мерки. Никой нямаше да ги приеме. Лесна е да се критикува със задна дата. Но тогава заболяемостта беше ниска. Вкарахме учениците с меки мерки и вдигнахме заболяемостта 5 пъти. Имам всички аргументи в момента - няма шанс да вкараме децата обратно в клас без строги ограничения.


Това заяви пред Българската национална телевизия просветният министър проф. Николай Денков.

 

От днес в 13 области малките ученици се връщат обратно в класните стаи, при положение, че бъдат тествани два пъти седмично. Родители възроптаха срещу мярката, а вчера имаше и протести. Условията по думите на Денков са три - да има тествани деца, осигурени тестове и родители, които да са съгласни. Ако едно от тях липсва, учениците продължават да учат онлайн.

 

Карантиниране на целия клас няма да има, ако едно от децата даде позитивен резултат от щадящ тест. По думите на просветния министър това е свободна интерпретация на заповедта.

 

"Всички са с маски, докато тестването се прави. Включително и децата. Ако има положителен резултат, детето се отделя. Това са само скрийнинг тестове. Родителите на това дете имат 24 часа да направят лабораторен тест и едва тогава цялата паралелка се поставя под карантина, ако резултатът е положителен. Доброволците няма да бъдат карантинирани, защото са били с децата за кратко време и не са имали непосредствен контакт. Те не попадат в този казус", обясни проф. Денков.

 

"Ако спазим процедурата, която сме заложили, няма да има нужда да връщаме децата обратно вкъщи, защото заболаемостта ще е ниска. Готов съм да се подпиша, че ако тези тестове се правиха от родителите вкъщи, заболяемостта щеше да скочи. Да, всеки е готов да пази собствените си деца, но не е готов да пази другите. Ако бяхме, щяхме да сме ваксинирани, нямаше да се борим срещу маските и сертификатите. Не целим да направим щастливи едни или други хора, а да осигурим безопасна среда, за да може учителите и децата да са здрави. Не създаваме риск за преподавателите. Намаляваме го изключително много", категоричен беше Денков.

 

Образователният министър посочи още, че до една седмица след като започне тестването на малките ученици и по-големите биха могли да се върнат обратно към присъствена форма на обучение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама