ГЛАСЪТ


Герджиков се оттегля от кампанията? Би било достойно

41 170499 10.11.2021
Герджиков се оттегля от кампанията? Би било достойно
Проф. Герджиков БГНЕС

Гражданите не са длъжни да отговарят на политиците, но политиците са задължени да отговарят на гражданите. Иначе се превръщат в ”служители” на лъжата и маниплацията. Думи на медийният, ПР и рекламен експерт, писател и преподавател Дъглас Рушкоф. Има конкретен повод да го цитирам.


Герджиков, кандидатът на Борисов и ГЕРБ за президент тази сутрин бе в студиото на Нова тв. Бил готов да отговаря на всякакви въпроси – никакво табу. Водещите или му повярваха, или решиха да тестват това твърдение и го попитаха за поредната порция компрометиращи снимки от спалнята на Бойко Борисов, на които отново чекмеджето е пълно с пачки от по 500 евро, а до тях лежат пистолет и... презерватив.

 

Последният атрибут може и да събужда трепети у някои верни сътруднички на боса за преживените на това място специални мигове, но Герджиков се плъзна покрай отговора с обяснението, че не бил съд и не можел да коментира.

 

Вторият опит на Николаев и Иванова да получат някаква конкретика, бе свързан с шокиращите факти около отклоняването на милиони от строежа на автомагистрала „Хемус”. Не съм съд, - повтори отново Герджиков и изрази недоволство, че от началото на кампанията го питали все това и той бил отговорил много пъти.

Поправиха го, че досега не е отговарял нищо за далаверите около магистралното строителство, но кандидатът за президент, за когото нямало неудобни въпроси, отказа да отговаря.

 

Същото се получаваше при появата на всяко питане за злоупотреби в предишното управление, корупцията и използването на властта за лични цели. Не съм член на ГЕРБ и нямам общо с постиженията или грешките на партията. Но приемам нейната подкрепа, - повтаряше като някаква мантра професорът.

 

Герджиков е слаб играч. Дори на поведение и фасон не го докарва, както би се изразила баба Гицка от „Големанов” на Ст. Л. Костов. Неубедителен, боязлив, зависим, нерешителен и семпъл. Надпреварата за „Дондуков” 2 явно не е по силите му, но можеше да покаже поне малко достойнство и кураж.

 

След изборите ще бъде забравен много бързо. Но оставайки сам, ще си даде сметка, че е позволил да бъде използван и наранен.

 

Каквито и отчаяни атаки и щурм към доверието на избирателите да организира щабът му в последните дни до изборите, фиаското му е сигурно.

А можеше да стане по друг начин. Например да заяви, че това, което се вижда на снимките с Борисов и пачките е отвратително, а грабежът покрай „Хемус” е крещящ пример за овладяната от мафията държава. Щеше да загуби гласовете на част от гербаджии, но щеше да спечели уважението на другите хора. На ограбените.

 

Още по-силен ход би бил ако се оттегли от кампанията. Сценарият на задкулисието щеше да се срине, а обществото да получи порция честност и доблест. Трудно решение, но то щеше да се помни години наред. Освен това ще има и други последствия: победата на Радев няма да е толкова триумфална; загубата на Борисов не ще е толкова драматична; самият Герджиков ще спечели симпатии.

 

Понякога решението да се оттеглиш е по-важно и стойностно от решението да приемеш...

 

Още нещо от Рушкоф: Манипулацията не е обезателно нещо лошо. Понякога тя означава вид социално въздействие.

 

Огнян Стефанов

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама