ИНТЕРВЮ


Слави Василев пред Фрог: До последно ПП стопява дистанцията с ГЕРБ. Голямата въпросителна – кабинет с БСП или с Манолова?

18 16823 10.11.2021
Слави Василев пред Фрог: До последно ПП стопява дистанцията с ГЕРБ. Голямата въпросителна – кабинет с БСП или с Манолова?
Слави Василев БГНЕС

Дали ще се състави правителство около промяната без БСП, или те ще трябва да участват в правителството? Това според политолога Слави Василев е най-голямата въпросителна дни преди изборите на 14 ноември. Пряко свързан подвъпрос е и дали партията на Мая Манолова „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще влезе в следващото Народно събрание.


Оттам нататък Василев чертае няколко сценария, всеки един от тях свързан с мнозинство около промяната. Той категорично не вижда как би имало мнозинство с ГЕРБ и ДПС. По думите му мнозинството, което би следвало да се формира около партиите на промяната може да придобие различен вид и конфигурации.

 

Какви са те, четете в цялото интервю, което политологът даде за Фрог Нюз:

 

Казусът с гражданството на Кирил Петков, новата порция скандални кадри от спалнята на експремиера Борисов, пълната каша с машините за гласуване... Как скандалите от последните дни ще повлияят на вота в края на седмицата?

 

В българската политика скандалите винаги успяват да намерят ярък път до избирателите, особено когато наближат избори. Последната седмица не направи изключение от този принцип. Поредната порция снимки с Борисов аз лично окачествявам като доста грозна. Не виждам с какво друго допринася, освен че за пореден път показа реалното състояние на властта на бившия премиер Борисов – нещо, което цялата общественост вече добре знае и познава. Тези снимки ни отвращават още повече от задкулисието на българската власт, която управлява държавата 10 години. Не виждам по какъв начин ще повлияе това на избирателите, освен да втвърди намерението на тези, които не искат повече да видят Борисов в ролята на министър-председател на България.

 

Как ще коментирате паниката и параноята, която Бойко Борисов се опита да внуши около машините за гласуване?

 

Казусът с машините всъщност е доста комплексен. Той не е толкова елементарен, колкото на пръв поглед би изглеждал на човек, който не познава детайлите. Това всъщност е една добре изиграна афера с участието на бившите управляващи от ГЕРБ и самата фирма, която доставя машините. Целта на мероприятието е била още миналата седмица нещата да се подготвят така, че към пратката машини, поръчани от ЦИК, пратка да има едни допълнителни 228 устройства. Това са въпросните машини, за които стана въпрос в течение на скандала. Предметът на тези устройства е бил тихомълком да бъдат вкарани в залата, където се съхраняват законно поръчаните от Централната избирателна комисия устройства, за да може в хода на точно тази последна седмица преди изборите бившите управляващи от ГЕРБ да кажат как има едни допълнителни 228 машини, чиито предназначение никой не знае какво е. Това нещо продължава да е факт до ден-днешен. Идеята е била това да внесе смут и в гражданите, и в изборния процес, за да може всъщност гражданската енергия, която се надига в посока промяна и би дала своята подкрепа както за новата формация на Кирил Петков, така и за старите формации като „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“, „Има такъв народ“ и други, да бъде потисната. Целта е била хората да не отидат до урните и да дадат своя глас, тоест народът за пореден път да се отврати от изборната схема. Това позволява на бившите управляващи да постигнат и нещо друго, а именно да обвинят служебното правителство, че е негодно да организира едни честни избори и всичко това под благовидния претекст, че всъщност фирмата „Сиела Норма“ си е поръчала самосиндикално едни машини, които самата тя не може да обясни защо са там.

 

Можем ли да кажем, че знаем със сигурност кой ще бъде победител на тези избори. Как оценявате прогнозите на последните социологически проучвания?

 

Не бих искал да коментирам дали са точни, или не. Неделя е близо, тогава ще видим. Лично аз смятам, че „Продължаваме Промяната“ ще продължи да стопява дистанцията с ГЕРБ. Почти съм сигурен, дори съм готов да се обзаложа, че те ще бъдат втора политическа сила. Оттам нататък би следвало да заключим, че пред нас има няколко сценария. Всички те са свързани с мнозинство около промяната. Категорично не виждам как би имало мнозинство с ГЕРБ и ДПС при следващо Народно събрание. Мнозинството, което би следвало да се формира около партиите на промяната може да придобие различен вид и конфигурации.

 

Какви биха били те?

 

Най-благоприятният за самите партии на промяната сценарии е този, в който „Изправи се БГ! Ние идваме“ прескачат бариерата. Смятам, че ако те влязат, мнозинство около партията на Кирил Петков и Асен Василев, „Демократична България“, ИБГНИ и „Има такъв народ“ има шансове да просъществува. Разбира се, там БСП също ще трябва да се включи. В този случай ще се наложи мнозинството на промяната да се съобрази с част от приоритетите на левицата, които малко се различават от аджендата на промяната. Това е първият и възможно най-благоприятен вариант. Вторият е същият, само че „Изправи се БГ! Ние идваме“ не влизат в Народното събрание и тежестта на БСП става по-голяма. Шансовете за реализация на такъв мандат са по-малки. Третият и възможно най-неблагоприятен вариант е съставяне на правителство с третия мандатоносител – вероятно БСП. Там вече начинът, по който ще се развият нещата е абсолютно непредвидим.

 

Що се отнася до президентския вот, ще стигнем ли до балотаж?

 

Смятам, че ще стигнем до балотаж. Той ще бъде между Румен Радев, който ще води убедително, и кандидата на ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков. Абсолютно недвусмислено резултатът от втория тур ще бъде в огромна полза за Радев.

 

Според Вас има ли кандидат-президенти, които вече започват да съжаляват, че са се впуснали в тази битка?

 

Не мога да кажа това, но със сигурност виждам, че кандидатурата на Мустафа Карадайъ изпълва целите си, а именно да мобилизира електората на ДПС, за да може същият да бъде впрегнат в реализиране на максимално добър резултат на парламентарните избори. Това за тях е много по-важно, отколкото президентските, където, разбира се, нямат абсолютно никакъв шанс. В този ред на мисли Мустафа Карадайъ си свърши работата. Според мен, ако съдим по социологията, кандидатурата на Лозан Панов е сравнително неуспешна. Това по-скоро е нормално предвид силната кандидатура на Румен Радев, който ознаменува промяната. Нямаше как Лозан Панов да има каквито и да било шансове. Кандидатурата на Анастас Герджиков е с точно толкова потенциал в края на кампанията, с колкото беше и в началото. Тя събира гласовете на ГЕРБ и не би могла да надскочи този електорат.

 

Вие смятате, че ще стигнем до втори тур на президентските избори. Ваши колеги заговориха за липса на голям дебат в президентската кампания. Какво смятате вие? Ще видим ли изобщо такъв дебат до края на кампанията?

 

При положение, че изборите за президент и за парламент се смесват, действително кампанията за президентските избори минава на заден план, защото властта произтича от конфигурацията в Народното събрание. Тъй като там имаме две последни легислатури, които не произведоха състав на Министерски съвет, е нормално общественият интерес да бъде насочен към парламентарните избори. Това е едната причина. Другата причина, поради която президентските избори не са толкова интересни, е самият факт, че кандидатурата на Румен Радев е абсолютно доминираща и безалтернативна предвид дневния ред на обществото, който в мнозинството от хора гласи, че България трябва да обърне страницата от ерата на управлението на Борисов.

 

Коя е най-голямата въпросителна на изборите на 14 ноември?

 

Дали ще се състави правителство около промяната без БСП или те ще трябва да участват в правителството. Подвъпрос на този първи въпрос е дали партията на Мая Манолова ще влезе в следващото Народно събрание. Това дали ще има изобщо кабинет с партиите на промяната продължава да е на дневен ред.

 

Най-вероятно ако не се стигне до съставяне на такова правителство, ни чакат нови избори…

 

Аз съм от тези наблюдатели, които казват, че в крайна сметка да обърнем страницата от едно 10-годишно управление на Борисов не е чак толкова лесно. Ако трябва да преминем през поредица от избори, то по-добре е със сигурност да минем през тази поредица, за да могат политическите партии, които се явяват опозиция на Борисов да настроят добре своите приоритети, да могат гражданите да разпознаят приоритетите на въпросните партии. Само така би могла да се заформи една нова, стабилна и, надявам се, почтена власт, която да оправи голямата каша, забъркана от трите кабинета „Борисов“.

 

Интервю на Веселка Иванова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама