НОВИНИ


Генералният секретар: В НАТО няма консенсус по приемането на Украйна

3 3292 15.11.2021
Генералният секретар:  В НАТО няма консенсус по приемането на Украйна
Йенс Столтенберг

Държавите членки на НАТО все още не са постигнали консенсус дали Украйна трябва да бъде част от организацията Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю в неделя пред телевизионния канал HBO, предава ”Фокус”.


„За да станете член на НАТО, трябва да отговаряте на стандартите. Ние им помагаме [на Украйна] да се бори с корупцията, но 30 членове [на организацията] трябва да стигнат до общо мнение, а в НАТО все още няма консенсус“, каза той.

Столтенберг отбеляза, че Северноатлантическият алианс е заздравил отношенията с Украйна, но уточни, че тази страна не е обект на пети член от устава на организацията, който предвижда колективна отбрана.

 

На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. Северноатлантическият алианс прие политическо изявление, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО, но отказа да предостави Плана за действие за членство (MAP) на двете страни, което представлява първата стъпка в правната процедура за присъединяване към организацията.... Според експерти от Брюксел през последните 12 години Киев и Тбилиси по-скоро са се отдалечили от перспективата за присъединяване към Алианса. НАТО не приема държави с нерешени териториални проблеми, тъй като членството им може да въвлече целия алианс във военен конфликт.

 

През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, закрепващи стремежите на Украйна към НАТО, с формулировката за „необратимостта на евроатлантическия курс“. Осигуряването до 2020 г. на пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с армиите на страните от НАТО е заложено във военната доктрина, приета през 2015 г. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, коментирайки в края на септември срещата на президента Владимир Зеленски с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, призна, че няма разбиране за сроковете, в които Украйна да получи ПДЧ в Алианса досега.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама