НОВИНИ


Der Spiegel: Нова антикорупционна партия изненадващо печели изборите в България

1 3166 15.11.2021
Der Spiegel: Нова антикорупционна партия изненадващо печели изборите в България

Нова партия срещу корупцията изненадващо спечели изборите за парламент в България. Това бе третият път в рамките на една година, в който избирателите отидоха до секциите, за да дадат правото си на глас. “Продължаваме промяната” постигна добър резултат като спечели 25% от гласовете - много повече от очакваното, според социолозите. Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов остана на второ място с 22%, както показват официалните междинни резултати. Финалните такива се очакват по-късно тази седмица.


Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е възможният бъдещ премиер на България. Той се цели в сформирането на коалиционно правителство без ГЕРБ. Възпитаникът на американския елитен университет “Харвард” бе служебен министър на икономиката от месец май до месец септември. Според предварителните данни 7 партии преодоляват бариерата от 4 процента за влизане в Народното събрание.

Това са третите за тази година парламентарни избори в България. До тях се стигна заради невъзможността за мнозинство в Народното събрание, избрано през юли. Ако излъчването на изпълнителна власт се провали и този път и страната не успее да излезе от задънената политическа улица, това може да попречи на България да изпълни плановете си за приемане на еврото до 2024 г. 

 

Радев близо до втори президентски мандат

 

България провежда избори 2 в 1. Заедно с парламентарните избори, избирателите гласуваха и за президент. Настоящият държавен глава Румен Радев изглежда спечели първия рунд на битката за “Дондуков 2” - спечели 49%. Действащият от 2016 държавник се размина с абсолютно мнозинство, след като по-голямата част от гласовете бяха преброени. Това означава едно - балотаж следващата седмица между Радев и основния му опонент в лицето на проф. Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет зае второто място с около 22% от гласовете, сочат данните на Централната избирателна комисия. Официалните резултати се очакват до няколко дни.

 

До балотаж се стига заради ниската избирателна активност, която не позволи излъчване на категоричен победител на първи тур. Бившият боен пилот и шеф на военновъздушните сили Радев има преди всичко подкрепата на социалистите и протестните партии. Герджиков пък се яви като независим кандидат, който бе подкрепен от партията на Борисов ГЕРБ. Радев е един от най-явните критици на бившия премиер и го обвинява в лошо управление и корупция.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама