НОВИНИ


Eкспертни разговори след лидерските срещи. Ще има ли редовно правителство?

11 4410 17.11.2021
Eкспертни разговори след лидерските срещи. Ще има ли редовно правителство?
Асен Василев, Кирил Петков БГНЕС

Очаква се преговорите за съставяне на бъдещ редовен кабинет да продължат и на експертно ниво, след като вчера лидерите на победителят на изборите, провели се в неделя, „Продължаваме Промяната” Кирил Петков и Асен Василев проведоха срещи с представители на БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Заявката е да се подпише подробно коалиционно споразумение с конкретни политики в него.


Към момента партиите в евентуалното коалиционни правителство дават по-скоро зелена светлина.

 

Лидерът в оставка на „Демократична България“ Христо Иванов след срещата с Петков и Василев вчера заяви, че не вижда причина ДБ да не подкрепи „Продължаваме Промяната“ за кабинет. От думите му стана ясно, че нямали никакви съществени разговори.

 

Лидерката на БСП, също в оставка, Корнелия Нинова е оптимистично настроена. Въпреки това тя отбеляза, че има много работа за вършене преди така мечтаната коалиция да стане факт. „Общото между нас е, че трябва да има работещ парламент и редовен кабинет“, отбеляза Нинова. 

 

Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“ също дадоха зелена светлина. Разбира се, това се случи в типичния за тях стил - лаконични и по Фейсбук. Трифонов щял да направи всичко възможно, което зависи от него и от ИТН, за да може правителството да се реализира.

 

Всички са категорични - към момента никой не е поставял условия за имена и постове. Въпреки това досега от „Продължаваме Промяната“ са споменавали няколко имена - Кирил Петков за премиер, Асен Василев - финансов министър, Даниел Лорер - външен министър, инж. Александър Дунчев - за министър на околната среда и водите. Петков и Василев на няколо пъти отклоняват въпроса дали Бойко Рашков ще остане начело на вътрешното министерство и дали ще бъде предложен пост на Мая Манолова в социалното министерство.

 

Във всички медийни изяви на членове на ПП от последните дни се подчертава обаче, че това са само предложения, а постовете ще бъдат заети от най-квалифицираните кадри след преговорите с останалите три партии.

 

В крайна сметка след срещите вчера големият въпрос все още виси със страшна сила: Ще има ли редовно правителство с първия мандат? Ако то не се осъществи, щафетата поемат вторите - ГЕРБ-СДС в опит за съставяне на кабинет.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама