НОВИНИ


Дори до Коледа да не се състави правителство, президентът не може да разпусне НС

1 3832 17.11.2021
Дори до Коледа да не се състави правителство, президентът не може да разпусне НС
Доц. Наталия Киселова стопкадър, Nova News

Дори до Коледа да не се състави правителство, президентът не може да разпусне парламента, защото на 22 януари, когато новият държавен глава встъпва в длъжност, трябва да има работещо НС. До 14 декември трябва да се свика правителство. Това е максималният срок, но обикновено 10 дни след изборите се свиква парламентът, поясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.


Според нея избирателната активност за хората в страната може и да приближава 50%: „Избирателните списъци отразяват гражданите по постоянен адрес. Затова са повече, а някои от тях са в чужбина. Ето защо избирателната активност за хората в страната може и да приближава 50%“. Тя посъветва избирателният списък за секциите в чужбина да не се създава в изборния ден, а въз основа на заявленията.

 

„Държавата трябва да знае колко граждани имат намерение да гласуват в чужбина. Не трябва да се откриват секции където в конкретен момент има граждани, а където пребивават постоянно“, сподели доц. Киселова.

 

Според нея е необходимо да се види колко от т.нар. "мъртви души" са у нас и колко в чужбина. По думите й са необходими между една и две години, за да се изчисти списъкът.

 

По думите й държавата се е справила с организацията на изборите.

 

За готвените конституционни промени доц. Киселова заяви, че отдавна се говори за възможността граждани да сезират КС, но има и аргументи против. „Има казус могат ли адвокатите да защитават и правата на юридически лица пред КС. Трябва да се мисли какъв да бъде филтърът на жалбите към съда“, сподели тя.

 

Специалистът разясни, че за промени в Конституцията е необходима инициатива от президента и 60 народни представители.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама