НОВИНИ


Обмислят издаване на сертификати за повторно преболедували COVID

4 2850 18.11.2021
Обмислят издаване на сертификати за повторно преболедували COVID
БГНЕС

Работи се по създаване на техническа възможност за генериране на сертификати за повторно преболедували коронавирусната инфекция. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Необходимо е и нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването.


По света

 

Експертите в МЗ проучват международния опит за дефиниране на случаи на повторно заразени със SARS-CoV-2 лица. В Малта, за да се отчита повторно заразяване с коронавируса, времето между двата положителни теста за COVID-19 е поне 45 дни, в Нидерландия - 60 дни, в Ирландия - 84 дни.


В 7 държави от ЕС периодът между двата положителни теста е 90 дни, като сред тях са Германия, Испания и Швеция. Различните национални и международни здравни организации имат стратифицирани подходи в регулирането на тези случаи, тъй като в науката доскоро съществуваше тезата, че повторното боледуване е рядкост, посочиха от пресслужбата.

 
Оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС, констатират от министерството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама