НОВИНИ


Спецсъдът не можел да се занимава с определена категория хора

19 4792 05.05.2010
Спецсъдът не можел да се занимава с определена категория хора
Маргарита Попова

"Специализираният съд не може да бъде създаден, за да съди определени категории лица. Аз съм абсолютно против това". Това заяви правосъдният министър Маргарита Попова пред БНТ.



Според нея в дебата за специалните и извънредни съдилища, който се проведе в понеделник в Народното събрание, отсъствали два важни елемента. Първо, преглед на съдилищата, които са съществували в България от нейното освобождение и как се е правораздавало. Второ, дали в Европа са съществували подобни съдилища и какъв е бил ефектът от тях.

Попова припомни, че в България е имало специални съдилища, военни трибунали по време на Третото българско царство, а след 1947 г. общи и специализирани съдилища.

В новата конституция извънредни съдилища не се допускат. Но извънредните и специализирани съдилища не се покриват като термини, каза Попова. В България извънреден съд е имало през 1944 г. Той е създаден със специална наредба и е бил предназначен да съди определени категории лица.

"Специализираният съд се създава, за да има ефективно правосъдие в определена област", твърди още правосъдният министър. Тя отбеляза, че не случайно не поставя акцент върху бързината.
"В нашия НПК бързината е отредена за досъдебното производство. Принципът на бързината не може да бъде изведен пред принципа за качествено правосъдие", заяви министър Попова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама