ИНТЕРВЮ


6 X Георги в 1 интервю

1 9267 05.05.2010
6 X Георги в 1 интервю

Лозанов, Янев, Чапкънов, Иванов, Мамалев и Ганчев, в блиц изповед за кризата, празника, копието и ламята



Frognewes.bg събра в едно интервю с два въпроса 6 достойни българи – медиен експерт, борец срещу мафията и корупцията, скулптор, космонавт, актьор и любимеца на народа. Обединява ги името Георги, а на въпросите:

- Как се празнува Гергьовден в криза?


- Ако държите копието на светеца, кого бихте проболи за да спасите?

Известните съименници отговарят:

Доц. Георги Лозанов е български експерт по медии и журналистика. През 1982 г. завършва специалност "Философия" в Софийския университет. Работи в списание "Българско фото" между 1983 и 1989 г., а след това е редактор и заместник-главен редактор на вестник "Култура" и главен редактор на списание "Егоист". Преподава във Факултета по журналистика и масова комуникация в Алма Матер, в Нов български университет и НАТФИЗ..

-В криза Гергьовден се празнува по-пищно, с агне, задължително, защото е символът на жертвоприношението. В тази тежка ситуация май няма към кого да се обърнем за помощ, освен към Свети Георги, да славим името му с цялата красота и богатство на празника. Ние, българите, сме доказали, че при криза изостряме желанието си за веселба. Кръчмите стават по-пълни, виното се лее в по-големи количества… Този Гергьовден ще бъде истински национален празник.

- Ламята, която Свети Георги убива, е митологичен персонаж. Аз също мисля, че ако на човек му попадне копието на светеца, би трябвало да го забие в митовете, които са твърде опасни за обществеността и пилеят силите й – като птичия грип и глобалното затопляне. Още повече, че съм „охранител” на тази публичност, така че час по-скоро трябва да забием дълбоко щика в тази „ламя”, включително и в реалити форматите с ниска култура..Митологичната битка на Свети Георги продължава, дори в епохата на високите технологии и царството на медиите.

Арх. Георги Янев е единственият проговорил за искан подкуп от 50 хил . лв. от корумпирани чиновници в Пътния фонд. След разкритията му гръмна и скандалът „Батко-братко”, за източени над 150 млн. лева от фирми на роднини на шефа на фонда Веселин Георгиев, който вече е подсъдим.

- Ще празнувам именния си ден с агнешка главичка, която ще бъде със завързани очи, за да не ме вижда как се изчервявам от срам.

- На върха на копието бих сложил знаме, на което ще пише: ”Победата ще бъде с мен и с тези, които ме следват. Има много хора, които са достойни да бъдат прободени с копието на светеца, но аз бих ги само погалил с него, защото прошката е най-голямото отмъщение.
Георги Чапкънов, по-известен като (Чапа) е български скулптор, илюстратор и сценограф, роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Област Варна. Завършва Художествената академия в София, специалност “Скулптура”. Специализирал е в Париж.Георги Чапкънов е професор и ръководител на Катедра “Художествена обработка на метал” в Художествената академия. Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), както и на статуята “Св. София” в столицата (2000 г.). Автор е, също така, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности на България. Носител е на много престижни награди.

- За Гергьовден няма криза, защото това е велик празник, страхотен празник за всички, не само за Георгевците – за всички е празник. В моето семейство, освен че аз се казвам Георги Чапкънов и един от внуците ми, който е само на годинка и половина също се казва така и ще празнуваме заедно. Събираме се близки и много приятели – към 40 души и ще видим как ще се оправим с цялата тая пасмина, но празникът независимо от всичко става. За такъв прекрасен ден като Гергьовден криза не може да има, не трябва да има и не бива да се говори за това.

- Направо си казвам, че за пробождане е самата държава. В нея кое ли е наред, та да остане читаво, но нека да не сме чак толкова войнствени на този светъл празник.
Ловчанлията Георги Иванов е безспорно една от най-известните личности в съвременната българска история. На 1 март 1978 г., Иванов e избран за първия български космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на астронавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с комадир Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

- По принцип празнувам светлия празник в тесен семеен кръг. Всяка година Гергьовден носи своя различен заряд. Името ми е носило късмет през всички години, особено докато хладнокръвно приземявам повредения космически кораб.

- Не искам и да си помислям за копието на светеца, тъй като това е огромна отговорност, но смятам, че в момента наистина най-големият враг е финансовата криза.

Георги Мамалев е един от най-любимите български артисти. Сред незабравимите му роли са Гошо от "Оркестър без име", принц Алфонсо от "13-ата годеница на принца", Стефан Стамболов в "Записки по българските въстания" и капитан Мортимър от "Последни желания". Мамалев, Павел Поппандов и Велко Кънев създават популярния проект НЛО, а по-късно и едниоменното телевизионно предаване Клуб НЛО.

‒ Трябва да се опитаме да борим кризата с лукс и разкош (смее се). Всъщност, независимо от всичко, и сега ще се постараем да караме Гергьовден така, както сме го карали в годините и дотук ‒ с агънце, със салатки, с ракийки, с бели винца, с пиле, т.е. както си се прави по традиция. Но ‒ най‒вече с весело настроение, защото, ако него го няма, по‒хубаво да не правиш празник. Да седите свъсени и да мълчите, не е работа, нали? Независимо от поводите, които обективно не са малко.

‒ Ако мога да стоваря копието върху някого, то ще е върху всички алчни, зли, сребролюбиви и лоши хора. Не бих персонифицирал, защото, ако посоча един конкретен, това би означавало да се откажа от толкова други, А пък ако имам тази възможност, защо да не отърва хората от беди, които могат да им навлекат мнозина.
Георги Петрушев, известен сред народа като Жорж Ганчев, участва в учредяването на СДС след 10 ноември 1989 година, през 1990-та обаче основава своя партия - Българския бизнес блок (БББ) и става негов председател до 1996 година, когато съпартийците му спретват комплот и му взимат името на партията. Участва президентските избори през 1992 година, получава 17 % от гласовете, което го нарежда на трето място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание.

- Криза има в цял свят, но въпреки това всеки може да направи нещо полезно за себе си, ако опита и да облекчи тежкото положение. В семейството ми, за щастие, все още финансови проблеми няма. В момента работя над романа си „Радости на палачи” и над филма за българските евреи, който най-вероятно ще бъде представен на фестивала в Кан.

- Ако притежавах копието на Св. Георги, със сигурност съм готов да накажа хората на Иван Костов – магистрата Иван Григоров и „женчото” Йордан Соколов, които са ме вкарали два пъти в болница на смъртно легло. Все още не мога да преодолея разрухата на БББ, която според мен се дължи единствено на правителството на Командира.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама