НОВИНИ


Гербери цъфнаха по всички медии след съкрушителната загуба на Герджиков. Нали беше независим?

39 40365 22.11.2021
Гербери цъфнаха по всички медии след съкрушителната загуба на Герджиков. Нали беше независим?
Радомир Чолаков, Тома Биков, Любен Дилов-син

Тази сутрин, едва няколко часа след съкрушителната загуба на кандидат-президента проф. Анастас Герджиков, гербери цъфнаха по сутрешните блокове на телевизиите. За това бяхме подготвени още от снощи, след като от централата на ГЕРБ публикуваха кой къде ще брани ректора. А нали уж беше независим и далеч от партията на Борисов?


.

 

Задачата на Биков, Чолаков, Дилов-син, Митов и Сачева е една-единствена и съвсем лесна за тях – плюене по Радев и величаене на Герджиков. В това винаги са били най-добри, а в последните месеци го затвърдиха. Все пак се учат от най-добрия - Вожда им Бойко Борисов. Той обаче от снощи, когато станаха ясни резултатите от балотажа, се покри.

 

„Едва ли можеше да излъчим по-добър кандидат от проф. Анастас Герджиков. Политическата среда в този момент е такава, че не предполага партийни кандидатури за президентските избори“. Така Тома Биков оправда пред БНТ загубата на ректора. По думите му в една кампания всеки си говори каквото си поиска, а в случая всички изговорени неща били лъжа. На парламентарни избори ДПС играли за себе си, а на президентските - почивали.

 

Биков очаква от втория мандат на Румен Радев да се опита да консолидира партиите около себе си. ГЕРБ не се притеснява и страхува от последващи ревизии, но Биков се надява да се отдели малко време на по-важните неща.

 

ГЕРБ вече щели да бъдат силна и конструктивна опозиция в 47-то Народно събрание. Трудното било минало, а сега всички щели да видят новата група в парламента. „Да ни плашат тука с пенсионирани милиционери - няма да ни притесни чак толкова много“, отсече Тома Биков.

 

Той не знае как протичат разговорите за съставяне на кабинет, но от ГЕРБ щели да влязат със самочувствие в 47-то Народно събрание.

 

Че българите предпочели статуквото – тази опорка предпочете Радомир Чолаков. Той не пропусна да каже как срещу симпатизанти на ГЕРБ в държавните институции се извършвали репресии и се притесни: „При тази ниска избирателна активност мисля, че сме изправени пред сериозен политически проблем в бъдеще. След седем месеца служебно правителство, атаки срещу симпатизантите на ГЕРБ, демотивация на огромна част от хората изобщо да гласуват“.

 

„Българите предпочетоха статуквото. Рано или късно съм сигурен, че човек с профил като проф. Герджиков или самият той ще бъде държавен глава. Ние се гордеем с тази кандидатурата. Показахме друга възможност, алтернативата за президент на България“, заяви пред bTV председателят на ИК за издигане на кандидатурите на Герджиков и Митева.

 

По думите на Чолаков ако били издигнали кандидатурата на ректора късно и ако са имали месец повече, най-вероятно резултатът ще е бил по-добър.

 

Любен Дилов-син беше една идея по-лаконичен и обран: „Мисля, че очакванията се оправдаха – поне в частта, в която беше представена реална алтернатива на президента Радев и неговия модел. Доколко я разбраха хората и доколко решиха да накажат ГЕРБ – не мога да кажа“.

Влезе в ролята на опозиция и започна да плаши. По думите му се задавали много тежки дни. „Не искам да съм лош пророк в началото на новата седмица. Държавата в последните седем месеца  беше в състояние на свободно падане. Нямам основание да смятам, че тя много бързо ще се стабилизира”, категоричен бе той.

 

А ние очакваме да чуем опорките на останалите двама от списъка на бранителите на Герджиков днес, които завладяха родните медии. Готови сме да се хванем на бас, че ще са едни и същи - Ректорът - достоен, Генералът - тиранин.

 

Веселка Иванова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама