НОВИНИ


Евроцентър: "Котешките очи" са невидими през нощта, мантинелата с рибена опашка отзад е опасна

6 3451 24.11.2021
Евроцентър:
Диана Русинова

Това, което направихме, беше да измерим така наречените "котешки очи", които са по мантинелите, да измерим светлоотразителността на пътната маркировка и да гледаме някои други елементи. Това, което категорично мога да кажа е, че светлоотразителността на котешките очи е 0 (нула) и те през нощта изобщо не се виждат, а съдейки по степента им на корозия, аз бих казала, че и през деня не се виждат.


Степента на задържане на еластичната ограда е доста нисък и също така бих искала да кажа, че пътната маркировка в отделни участъци е нарушена или изобщо липсва, а на други е с доста ниски светлоотразителни качества. Тоест, при дъжд и мокро време, тя на практика е невидима.

 

Това каза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики по БНТ по повод катастрофата с 45 жертви на магистрала "Струма".

 

Тази мантинела с така наречената "рибена опашка" отзад, която завършва, е изключително опасна. Тя е отречена между другото, а в Германия дори забранена. Има по-съвременни елементи като буфери, терминали и така нататък, които служат точно затова, свивата се като хармоника и биха могли да задържат превозното средство, допълни Русинова.




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама