НОВИНИ


ВСС поиска всички материали за тримата прокурори от сагата ”Осемте джуджета”

5 4285 24.11.2021
ВСС поиска всички материали за тримата прокурори от сагата ”Осемте джуджета”

Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет поиска всички материали за тримата обвинители от сагата “Осемте джуджета”. Кадровиците настояха служебният правосъден министър Иван Демерджиев в 7-дневен срок да представи всички доказателства, свързани с внесените от него предложения за наказания.


Правосъдният министър е поискал образуване на дисциплинарни производства срещу Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура. Това предложение бе внесено от Демерджиев на 11-ти ноември. 

 

Тогава Демерджиев обясни, че става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“, припомнят от Lex.bg. 

Правосъдният министър обясни още, че за казуса първо сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

 

Главни герои в сагата “Осемте джуджета” станаха Илия Златанов и Явор Златанов - баща и син, които в спор за семейния бизнес с асансьорните заводи “Изамет” се обръщат за помощ към бившия следовател Петьо Петров, познат като Еврото. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров с помощта на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма “Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им. В скандала се появи и бившият силов министър от ГЕРБ Младен Маринов. Пред ФрогНюз Златанов разказа, че именно в неговите ръце се е озовал един от джиповете на асансьорния бизнесмен, с който Маринов ходил на лов. 

 

Оказа се още, че джипът е бил приписан на дъщерята на Маринов - Силвия, която го купува от Кристиан Христов - бившият боксьор, на чието име според разказа на Златанов е бил преписан бизнеса му. Силвия продава джипа на друго лице няколко дни след като разследването “Осемте джуджета” става обществено достояние. 

Сагата стигна до ушите на ГДБОП, които започнаха разследване. Привикани в дирекцията бяха всички герои от скандала.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама