„Европейци сме ний, ама все недотам...“, пише Алеко Константинов. Сигурно за далечната 1894 година това е важало с пълна сила, но за днес не сме съвсем съгласни. По едно нещо не само сме истински европейци, ами даже и ги минаваме. Иска ни се да са заплатите, ама уви… Цените ни по́ от европейските. Водим с цели две обиколки.
Ударът по джоба на българина се усеща за какво ли не – олиото поскъпна, хлябът и той, зеленчуците скочиха. Сега сиренето и кашкавалът да не останат по-назад. И ако доскоро със 100 лева почти пълнехме пазарската кошница, то днес тя е наполовина празна.
За октомври българските потребители плащат почти двойно повече за млечни продукти от средното на щандовете в големите европейски магазини, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.
Скокът в цената на млечните продукти през последните седмици е отразен и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Само за броени дни на едро цената на кг кашкавал се е увеличила с 20 ст., а цената на кг сирене – с 15. А от края на лятото досега скокът е още по-осезаем. Изчисленията сочат, че само за година най-търсените млечни продукти на едро са поскъпнали със средно 10-15%. И по борсите килограм кашкавал вече минава 12 лв., а сиренето – 7,70. Над 2 лв. вече плащаме и за пакетче от 125 грама масло на едро. Бабите ни и прабабите ни, които сами са си произвеждали сиренето и кашкавала, сигурно би ги блъснала главата от тези цени.
Още в края на миналия месец от Фрог отбелязахме, че цените на сиренето и кашкавала у нас са на път да достигнат до Космоса. Е, това не беше шега… Само за няколко седмици още по-голямо поскъпване на щанда виждаме при сиренето, кашкавала и маслото.
Според експерти положението няма да става по-розово. Така сиренето и кашкавалът могат да изчезнат от трапезата на българина.
Веселка Иванова