НОВИНИ


Темата ”Социална политика”: Партиите оставиха голяма част от въпросите за допълнително обсъждане

2 3184 26.11.2021
Темата ”Социална политика”: Партиите оставиха голяма част от въпросите за допълнително обсъждане

Голяма част от въпросите по темата “Социална политика” бяха оставени за допълнително обсъждане по време на поредния ден на разговори между “Продължаваме промяната” и потенциалните й партньори за съставяне на кабинет. В следващите три месеца ще нищят политиките за семействата с деца, а въпросът в пенсиите ще бъде обсъден в следващата половин година. Неуточнени останаха и въпросите около политиката за хората с увреждания.


Кой какво предложи? 

 

От БСП поискаха безплатни ясли и детски градини, целева подкрепа за семействата с ниски доходи и енергийна субсидия до края на март за отоплителния сезон, която да бъде предоставена на енергийно бедните домакинства. Поиска да има възможност за разсрочено плащане на енергийните сметки и осигуряване на дърва за огрев. Левицата поиска още безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст и еднократна помощ от една минимална работна заплата за самостоятелно наетите в области с ограничителни мерки и за родители, които гледат децата си вкъщи заради пандемията. БСП иска и удължаване добавката от 120 лв. на пенсионерите до края на извънредното епидемично положение.

 

За младите семейства се предвижда 500 лв. за първо дете, 1000 лв. за второ и 1500 за трето, както и безплатни ин витро процедури. 

 

Всички предложения на БСП обаче срещнаха критиките на икономиста Мика Зайкова от “Има такъв народ”, според чиито думи България не разполага с подобен бюджет.  Голяма част от предложенията на левицата бяха определени като “романтични” от “Демократична България”. 

 

На свой ред от ИТН поискаха минималната работна заплата да е в размер на 50% от средната в страната и цялостен анализ на пенсионната система, както и промени при категориите на труд. В средносрочен план минималната пенсия да приближи издръжката за живот. Според партията има нужда от спешно преразглеждане бюджета за делегирани държавни дейности, без да се ощетяват работниците.

 

За семействата с деца до 7 години партията предлага разсрочена помощ от 24 минимални работни заплати разпределена поравно в рамките на 7 г., а тази за по-големите деца да е за всички записани в училище.

 

"Има такъв народ" си поставя за цел да се намали изоставянето на деца в институции, като предлага това да се случва за период до 2 години, а детето да се върне в семейството, след като бъде разрешен проблемът.

 

ТЕЛК решенията да бъдат премахнати поискаха от ИТН, а предложението срещна подкрепата на “Демократична България”. Обединението иска да се работи в посока интеграция на хората с увреждания като предлага работодателите да бъдат насърчени да наемат хора с увреждания чрез поемане на част от техните осигуровки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама