НОВИНИ


Още са неоткриваеми собствениците на ”Беса транс”

2 2945 26.11.2021
Още са неоткриваеми собствениците на ”Беса транс”

Вече няколко дни след трагичния инцидент на АМ “Струма” собственикът на изгорелия македонски автобус остава неоткриваем. “Беса транс” са затворили офисите си и не дават коментар по темата. Никой не отговаря и на телефонни обаждания от страна на македонския държавен Инспекторат по транспорта.


45 души загинаха при трагичния инцидент, 12 от които деца. Спасили се от огнения ад в превозното средство са едва седем. Те са настанени в УМБАЛСМ “Пирогов” и предстои тяхното изписване. Днес бе намерен и последният труп на загинал при жестоката катастрофа. Това се случи след вчерашния брифинг на прокуратурата, на която съобщиха, че са намерени 44, а не 45 тела, както се съобщаваше в началото. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов дори го определи като “известна мистерия”, която обаче бе разрешена днес. 

 

Междувременно от Република Северна Македония информираха, че са сформирали работна група с няколко министри, които да помогнат за транспортирането на оцелелите и тяхното лечение, както и за прибирането на тленните останки на загиналите. Правителството в Скопие обеща да поеме и средствата за погребенията им. 

 

По случая тече разследване. Оказа се, че автобусът на “Беса транс” не е разполагал с разрешително за международен превоз. Фирмата единствено опроверга твърденията, че с него е превозвано и контрабандно гориво. Това потвърдиха и от българската прокуратура вчера. Междувременно стана ясно, че според правилата на ЕС ако автобусът на “Беса транс“ наистина не е имал валиден лиценз за превоз на пътници, то той не би могъл да има право да премине границата на ЕС, в случая България. Стои въпросът как това се е случило, ако превозното средство не е разполагало с нужните документи. 

 

От опозиционната партия в Скопие ВМРО-ДПМНЕ поискаха две министерски оставки на правителството в РСМ заради “системната корупция”, която според формацията е довела до тежкия инцидент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама