СВЯТ


60 души напускат къщите си заради исландския вулкан

0 5401 08.05.2010
60 души напускат къщите си заради исландския вулкан
Ново изригван на Ейяфялайокутл причини още щети

Големи количества пепел от исландския вулкан Ейяфялайокул покриват Исландия. Заради високата концентрация на пепел в зоната около вулкана около 60 души са напуснали района, предаде АФП.



Червеният кръст е отворил центрове за оказване на помощ на жителите и за записване на хората, които са решили да се евакуират. Усложнената ситуация е резултат от активирането на вулкана, който в четвъртък отново започна да изригва големи количества пепел.

Днес, по-рано бе съобщено, че облакът вулканична пепел от Исландия се очаква да се разпростре още в южна посока и да достигне Португалия, а на изток – Барселона и Марсилия, съобщиха от европейската агенция за контрол на въздушния трафик „Евроконтрол”.

Очаква се много летища да бъдат затворени в северна Португалия и в части от южна Франция, се казва в съобщението.

Според Евроконтрол, се очаква в събота да бъдат реализирани около 25 000 полета над Европа, за разлика от 30 342 в петък.

Междувременно, управлението на испанските летища и въздушен транспорт съобщи, че затваря 16 летища, заради новия вулканичен облак. Става въпрос за летищата в Билбао, Сан Себастиян, Витория, Сарагоса, Памплона, Ла Риоха, Сантяго де Компостела, Ла Коруня, Виго, Астурия, Сантадер, Леон, Валядолид, Бургос и Саламанка, затворено е и летището в Лейд. Според съобщението на Aena се казва, че летищата се затварят, спазвайки препоръките на Евроконтрол и няма да работят до 18.00 местно време.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама