ГЛАСЪТ


Марк Твен и Дяволът му предупредиха какво ни чака, но кой да слуша...

19 15954 30.11.2021
Марк Твен и Дяволът му предупредиха какво ни чака, но кой да слуша...
Марк Твен

Какво би казал големият Марк Твен, който днес има рожден ден, но няма да почерпи поради непреодолими причини, за пандемията, която порази не само телата, но и съзнанието на човека? Би ли се присмял, както правел с повечето човешки тревоги? Авторът на романите, които всеки човек на планетата знае – „Приключенията на Том Сойер“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“ и др. се е родил на днешния ден преди 186 години.


Уилям Фокнър и Ърнест Хемингуей смятат, че Твен и написал велики творби, проправили път на американската литература по целия свят.

Истинското име на Марк Твен е Самюъл Лангхорн Клемънс. Писател, журналист, хуморист. Добър в писането, лош в бизнеса, както сам се иронизирал.

Автор на много крилати фрази, използвани и днес. „Слуховете за моята кончина са силно преувеличени“, е една от тях. „Ако човек е глупав като малък, такъв остава до края“, е друг негов израз.

Книгата му „Писма от земята“ и днес е сред най-продаваните и обичаните в много страни. В нея Твен обяснява много от нещата, на които търсим и днес отговори, лутайки се в дебрите на живота.

 

Прочетете избраните откъси и ще се убедите.

 

Писмо от сатаната

 

Това е много странно място, необичайно и крайно интересно. Всички хора са луди, всички останали животни са луди, Земята е луда, а и самата Природа е луда. Човекът е едно малко чудо. В най-добрия си вид той напомня никелиран ангел от най-ниска категория, а в най-лошия си вид е нещо неизразимо, невъобразимо; и винаги, и навсякъде, и във всичко той е пародия. Но въпреки това съвсем невъзмутимо и искрено той нарича себе си „най-благородното Божие творение“. Говоря ви самата истина! И да не мислите, че тази идея му е хрумнала напоследък — той я изповядва векове наред и вярва в нея. Вярва в нея и никой от Човешкия Род не е забелязал досега колко смешна е тя.

Освен това — гледайте да не припаднете! — човекът се смята за любимец на Твореца. Той вярва, че Твореца се гордее с него, той дори вярва, че Твореца го обича, че има слабост към него, че не спи нощем, за да му се възхищава, да, да, и че бди над него и го предпазва от беди. Човекът се моли на Бога и си мисли, че той го слуша. Колко мило, нали? При това молитвите му са пълни с най-груби, нахални, безсрамни ласкателства и той си въобразява, че Твореца мърка от удоволствие, като слуша тези славословия. Всеки ден човекът се моли за помощ, милост и закрила, моли се с надежда и упование, въпреки че всичките му молитви остават без отговор. Но този всекидневен афронт, този всекидневен провал не го обезсърчават и той продължава да се моли най-невъзмутимо. Има нещо почти хубаво в това упорство. Сега пак гледайте да не припаднете: той си мисли, че ще отиде на небето.

Има платени учители, които го убеждават в това. Те го учат също, че има ад, където гори вечен огън, и че той ще отиде там, ако не спазва Заповедите. А какво са Заповедите? Много смешна работа. Ще ви разкажа и за тях по-нататък.

 

***

Писмо седмо
(откъс)

 

Ной и семейството му се спасили — друг е въпросът дали са имали някаква полза от това. Правя тази уговорка, защото още не се е намерил разумен шестдесетгодишен човек, който да се съгласи да изживее отново живота си. Или живота на някой друг. Ной и семейството му се спасили наистина, но не се чувствали особено добре, защото били пълни с микроби. Пълни чак до веждите; набъкани с тях; набъбнали от тях; надули се като балони. Това било крайно неприятно, но какво да се прави — трябвало да се спасят достатъчно количество микроби, за да осигурят на бъдещото човечество смъртоносни болести, а на борда имало само осем души, които да служат за убежище на микробите. Микробите били най-ценният товар на Ковчега, Твореца най се тревожел за тях, те най му били на сърцето. Той бил наредил да им се осигури питателна храна и приятна обстановка. Микроби за тифус, микроби за холера, микроби за бяс, микроби за тетанус, микроби за туберкулоза, микроби за черна чума и още стотици подобни аристократи, най-любими създалия на Твореца, златни носители на неговата любов към човека, благословени дарове от нежния баща за неговите деца — всички те трябвало да бъдат обкръжени от разкош и да получават най-изискани ястия. И те били настанени в най-отбраните покои, каквито можело да се намерят във вътрешностите на Ной и семейството му: в белите дробове, в сърцето, в мозъка, в бъбреците, в кръвта, в червата. Особено в червата. Любим техен курорт станало дебелото черво. Там се събирали безчислени, милиарди микроби, работели, пирували, пълзели и пеели хвалебствени и благодарствени псалми; при тихи нощи се чувал лекият отглас от техните песнопения. Дебелото черво било всъщност техният рай. Те така се натъпкали в него, че то станало твърдо като газопровод. И микробите се гордеели с това. В своя главен псалм те с благодарност намекват за него:

О, запек, запек, радост,

ти за нас си рай блажен.

Черва, славете до безкрай

Твореца в тоя ден!

 

Марк Твен наистина е достатъчно ясен.

 

Година преди смъртта си, през 1909 г., Марк Твен казва: "Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: "Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно". (Писателят е роден две седмици след най-голямото приближаване на Халеевата комета до Земята, а умира през 1910 г., когато е следващото й появяване.)

 

Много важно е да не се вземаме прекалено насериозно. Виждаме какво се случва, когато някои политици се засилят в тази посока…

И да не забравяме важните му съвети: „Танцувай така, все едно никой не те гледа; пей така, сякаш никой не те чува; обичай все едно никога не са те предавали; живей така, все едно земята е Рая“. И още: „Разликата между „почти правилната дума" и „правилната дума" е като разликата между светулката и светкавицата“.

 

Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама