НАРОДЕН ГЛАС


Спирдон Спирдонов: Чакаме 99-я министър на отбраната, отива направо на фронта

4 6925 30.11.2021
Спирдон Спирдонов: Чакаме 99-я министър на отбраната, отива направо на фронта
Спирдон Спирдонов

Може и да е стотният. Не се знае колко е точна статистиката, но това не е най-важното. По-важното е какво го чака министърът на отбраната в новото, надяваме се, редовно правителство. Преди всичко и то още в първите дни трябва да устои пред колегите си и в парламента нужния бюджет за отбрана. Няма да е лесно, като имаме предвид, че погледите на обществото са обърнати главно към преодоляването на последствията от продължаващата пандемия и осигуряването на средствата за това.


Трудно ще разчита и на „военно лоби“ в 47-ото Народно събрание. Поне съставът му навежда на тази мисъл.


А летвата вече е вдигната много високо. Експертите на четирите партии, които преговаряха за коалиционно споразумение, набелязаха мерки, които заслужават аплодисменти, но се нуждаят от средства. Лошото е, че ако с времето бъде забравено това общо разбиране, няма да бъде добре. Само един пример. Базата за определяне на най-ниската военна заплата да скочи от 380 лева на нивото на минималната работна заплата и от там нататък да се умножава по съответните коефициенти, както е записано в закона. Подобно решение ще има силен социален ефект и принос към попълване на некомплекта в армията, но ако остане само пожелание във времето ефектът на бумеранга е доста възможен.


Доста спорен е и въпросът с разработването на нови стратегически документи. Добре е, че той намери определено разбиране по време на преговорите. Всяко заравяне в нов стратегически преглед и писане на програми, планове, а и на закони, ще доведе до загуба на време, чакайки новите решения. Като че ли по-добрият вариант е слабостите да се отстраняват в движение и да се върви напред, а тези, които не са съгласни, нека да се изявяват в неправителствения сектор.


И за превъоръжаването няма какво да се мисли толкова много. Предстоящото кацане на новите изтребители, ни принуждава да бъдем готови навреме с тяхното посрещане. Едва ли има някой, който да оспорва необходимостта от строежа на двата кораба. Придобиването на бойните машини на пехотата са нещото, което трябва да се отстранява, като слабост, в движение. Трябва да се има още нещо предвид, че, макар и да се чуват различни гласове, българинът е по-склонен да отделя от залъка си за силна собствена армия, отколкото да разчита на защита от други, макар и съюзнически, сили.


Няма съмнение, че влизайки в сградата на ул. „Дякон Игнатий“ №3, министърът на отбраната отива направо на фронта. Тържествената атмосфера ще бъде до парадния вход. От там нататък стъпалата са много.


Спирдон Спирдонов, Otbrana.com


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама