НОВИНИ


Проф. Мутафчийски: До 2-3 седмици ще знаем повече за Омикрон

15 3094 01.12.2021
Проф. Мутафчийски: До 2-3 седмици ще знаем повече за Омикрон

В близките седмици се очаква българските здравни експерти да получат достатъчно данни по въпросите, които засягат Омикрон - опасната мутация на коронавируса, която вдигна Световната здравна организация на крак и доведе до редица по-строги ограничения в Европа. Предстои да стане ясно дали новият вариант пробива имунитета, дали протича по-тежко и как влияе на ваксините.


Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски - началникът на ВМА и бивш началник на Националния оперативен щаб. По думите му към днешна дата всичко, което се говори за Омикрон, е в полето на спекулациите, защото не са налице достатъчно данни. 

 

Мутафчийски разкритикува ниските нива на ваксинация у нас и посочи, че по всяка вероятност Европа няма да остане безучастна към имунизационния процес в България. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

 

Мутафчийски обаче отказа да критикува колегите си, които сега управляват здравната криза. Според него в това няма нищо продуктивно.

 

Пред Българската национална телевизия Мутафчийски посочи още, че интензивните легла във ВМА са изчерпани. Болницата подава информация към Спешна помощ на всеки три часа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама